Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-17

BERGS TIMBER: SÄLJER SINA SVENSKA SÅGVERK TILL VIDA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sågverksbolaget Bergs Timber har tecknat avtal om att sälja sin svenska sågverksrörelse till Vida Aktiebolag. Transaktionen omfattar sågverken i Orrefors, Vimmerby och Mörlunda och är avsedd att genomföras den 1 september 2020.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Köpeskillingen, inklusive berört rörelsekapital, beräknas uppgå till cirka 400 miljoner kronor, varav 303 miljoner kronor avser anläggningstillgångar.

I anslutning till transaktionen förväntas ytterligare cirka 150 miljoner kronor frigöras i rörelsekapital. Bergs kommer till följd av försäljningen att redovisa ett realisationsresultat före skatt om cirka 100 miljoner kronor.

"Försäljningen utgör ett led i Bergs uttalade strategi att utveckla koncernens verksamhet mot mer förädlade segment. Genom avyttringen av den svenska sågverksrörelsen sker en betydande förändring av koncernstrukturen samtidigt som helt nya finansiella förutsättningar skapas för denna utveckling", skriver bolaget.

Den svenska sågverksrörelsen, inklusive den nyligen avvecklade verksamheten i Gransjö, representerar en årlig försäljning om cirka 1.100 miljoner kronor och har under senaste fem åren uppvisat en ebitda-marginal mellan 3-11 procent.

"Kvarvarande verksamhet kommer att ha en nettoomsättning om cirka 2.000 miljoner kronor med en marginal som över tid varit högre och mer stabil än vad den svenska sågverksrörelsen uppvisat", skriver bolaget.

Efter överlåtelsen kommer Bergs att bestå av träförädlingsverksamhet inom träskydd, hyvling, hus, fönster, dörrar, trädgårdsprodukter och pellets. Bergs bedriver därutöver sågverksrörelse i Lettland och Estland samt hamn- och distributionsverksamhet i England.

Transaktionen innebär att Bergs finansiella nettolåneskuld, som vid utgången av första kvartalet 2020 uppgick till 695 miljoner kronor, begränsas till cirka 150 miljoner kronor, motsvarande en nettoskuldsättningsgrad om cirka 15 procent.

All personal anställd vid respektive sågverk och i inköpsorganisationen för råvara kommer att erbjudas anställning hos Vida, som även förvärvar tillgångarna vid det redan avvecklade sågverket i Gransjö.

"Affären med Vida innebär att vår svenska sågverksrörelse och dess anställda hamnar i goda händer. Samtidigt ges Bergs förutsättningar att utvecklas inom mer förädlade segment utöver den betydande verksamhet av detta slag som vi redan har i Lettland och i Sverige. Jag ser nu framför mig en spännande och utmanande process för att transformera Bergs till ett företag med andra och mer krävande finansiella mål än våra nuvarande", säger Bergs Timbers vd Peter Nilsson.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.