Du är här

2018-07-26

Beskedet efter toppmötet – inga biltullar

wysiwyg_image

USA kommer inte att införa importtullar på personbilar från EU. Importtullarna på stål och aluminium från EU blir kvar, men kommer att "omvärderas".

Dessutom kommer USA och EU att inleda förhandlingar för att sänka tullar på industrivaror till noll och ta bort icke-tariffära handelshinder och subsidier.

Det sade USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid ett gemensamt pressuttalande på onsdagen.

Eftersom USA:s tullar på stål och aluminium blir kvar men omvärderas blir även EU:s motåtgärder kvar med strafftullar på en rad amerikanska importvaror.

Vidare ska USA tillåta ökad export av flytande naturgas (LNG), något som EU har begärt länge. På så vis kan EU diversifiera sina leverantörer av naturgas, som nu domineras av Ryssland.

USA och EU ska även arbeta för att reformera Världshandelsorganisationen WTO. Det går främst ut på att täppa till luckor i WTO:s regelverk som Kina utnyttjar till stora statliga stöd till kinesiska företag, stöld av immaterialrätt och tvingad teknologiöverföring från utländska företag till kinesiska.

USA och EU ska även inleda en dialog för att godta varandras standarder.

Förhandlingarna om att sänka tullar, handelshinder och subsidier gäller industrivaror andra än fordonssektorn.

"Vi kommer också att arbeta för att minska handelshinder och öka handeln med tjänster, kemikalier, läkemedel och medicinska produkter", sade Donald Trump.

Vid pressuttalandet betonade Donald Trump också att EU kommer att börja köpa mer sojabönor från USA och öppna sina marknader för amerikanska jordbruksvaror.

Både han och Jean-Claude Juncker underströk att så länge förhandlingar pågår ska ingen sida genomföra åtgärder som strider mot andan i uppgörelsen.

"Så länge som vi förandlar så avstår vi från att införa nya tullar", sade Jean-Claude Juncker.

De flesta beståndsdelarna i uppgörelsen - förhandlingar om ett frihandelsavtal, regelförenkling, LNG-import och reform av WTO - var exakt de delar som handelskommissionär Cecilia Malmström föreslog i våras.

Under april och maj höll hon mer än dussinet samtal med USA:s handelsminister Wilbur Ross för att få igång förhandlingar på dessa områden i utbyte mot att EU slapp tull på stål och aluminium.

Då vägrade EU starta förhandlingar om USA:s stål- och aluminiumtullar infördes.

Samtidigt betyder det att Donald Trump inriktar sig på att reformera WTO. Tidigare har han hotat med att USA skulle lämna WTO. EU betraktade detta som ett allvarligt hot mot det internationella handelssystemet.

Blandad börsutveckling

Börserna i Asien steg initialt i torsdagens handel på positiva tongångar mellan President Trump och EU om handelstullar. Indexen vände dock nedåt efterhand, bland annat då Facebooks kvartalsrapport sänkte Nasdaqterminerna.

I Japan sjönk Nikkei 0,1 procent medan det bredare Topix steg 0,7 procent. Hang Seng i Hongkong sjönk 0,8 procent och börserna på fastlandet Kina visade också på nedgångar. Kospi i Sydkorea steg 0,7 procent och Singapores Straits-index var upp 0,1 procent

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.