Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-01-25

"En av de största skandalerna - och nu får ingen bära ansvaret"

wysiwyg_image

Från vänster: Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen och Aktiespararnas vd Joacim Olsson. 

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen frias på alla punkter av Stockholms tingsrätt.

Hon stod åtalad misstänkt för att ha spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder mot penningtvätt i Estland.

Åklagarsidan yrkade på två års fängelse.

Åtalspunkterna mot Birgitte Bonnesen var grovt svindleri, alternativt grov marknadsmanipulation och även röjande av insiderinformation.

Birgitte Bonnesen har hela tiden nekat till samtliga anklagelserna och Stockholms tingsrätt ger nu den tidigare vd:n rätt.

”Svindleribrottet är närmast en form av bedrägeri mot allmänheten. För straffansvar räcker det inte att någon lämnar oriktiga uppgifter eller utelämnar central information, utan det krävs en vilseledande uppgift som typiskt sett duger till att påverka mottagaren i en viss riktning. Allmänt lovordande av ett bolag är som regel inte straffbart, utan det krävs en viss grad av konkretion och precision i uppgiftslämnandet”, skriver rättens ordförande chefsrådmannen Malou Lindblom i en kommentar.

Rättegången har hållit på i sju veckor och väckt stor uppmärksamhet. I bevismaterialet från åklagarsidan har en rad rapporter där Swedbank-anställda pekat på riskerna i den baltiska verksamheten ingått. Men även de intervjuer som Birgitte Bonnesen gav i olika medier i samband med Swedbanks delårsrapporter i slutet av 2018 och början av 2019, då hon uppgav att Swedbank inte hade upptäckt några oegentligheter i Baltikum.

Fick sparken efter avslöjandet 

Men i februari 2019 kunde SVT:s ”Uppdrag Granskning” avslöja omfattande misstänkt penningtvätt i bankens estniska verksamhet.

Anledningen till att Birgitte Bonnesen även åtalades för röjande av insiderinformation, var eftersom hon informerade bankens största ägare om ”Uppdrag gransknings” program innan det sändes.

Men även där frias hon av tingsrätten. 

"Vd:n har dock endast lämnat allmänna upplysningar om det hon trodde skulle vara programinnehållet. Enligt tingsrätten har det som sades på ägarmötet varit alltför oprecist för att kvalificera sig som insiderinformation”, skriver rätten.

Efter SVT:s avslöjande fick Birgitte Bonnesen sparken och efterträddes av Jens Henriksson. I mars 2020 gav Finansinspektionen Swedbank en rekordbot på 4 miljarder kronor. Myndigheten slog då fast att banken systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Aktiespararnas vd: Ingen får bära ansvaret juridiskt 

Aktiespararnas vd Joacim Olsson kommenterade domen i SVT strax efter att den blivit offentlig klockan 13.30 under onsdagen:

"Spontant så visar det här hur svårt det är att fälla någon för den här typen av händelser. Detta är en av de största näringslivsskandaler i modern tid och inte i något led så är det någon som får bära ansvaret juridiskt. Det är märkligt och beklagligt", säger han. 

Han berättar att han pratar om penningtvättshärvan i ett större perspektiv.

"Där det har varit aktuellt att inleda skadeståndsprocesser som inte har blivit av och därför är det ingen som har fått bära ansvaret för penningtvättshärvan som sådan. Och nu är det inte heller någon som bär ansvaret för det sätt som man kommunicerade penningtvättshärvan på, och där i alla fall merparten av aktiespararna fick intrycket av det som sades att det inte fanns några problem med banken. Och det betyder ju att då kan man kommunicera på ett sånt sätt som upplevs som vilseledande för de som är aktieägare, utan att det leder till en fällande dom".

Förhoppningen för framtiden

Vidare konstaterar Joacim Olsson att faktumet att det blev ett åtal och en rättegång, förhoppningsvis kan påverka hur bolags vd:ar tänker kring sin kommunikation i framtiden. 

"Domen är mindre viktig än processen, om jag säger så. Jag tror att det här har varit en process som leder till att fler vd:ar tänker igenom hur man kommunicerar med marknaden och i större utsträckning agerar försiktigt med att ge viss information till vissa och inte till andra. Utan att man försöker leva upp till regelverket om att alla ska få likvärdig information samtidigt och handla på samma premisser på aktiemarknaden". 

Författare Eric Emanuelsson