Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-13

Blir uttråkad ­– av framgångar: ”Så tråkigt”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ursprungligen ur Aktiespararen nummer 11/12 2019

Jens Engwall har ringt i klockan på Stockholmsbörsen tre gånger.
Nu siktar ­fastighetsmagnaten mot nya mål.
– Nyfosa ska bli fastighetsbolaget med högst utdelning, säger han.

wysiwyg_image

Jens Engwall har upplevt det mesta i sin karriär. Den tog fart på allvar då svenska staten tog honom till Kungsleden, som då hade som funktion att hantera fastigheter som Gotabank och Nordbanken tagit över i samband med krisen på 1990-talet, och har lett fram till att han, i dag 63 år gammal, satt tre bolag på Stockholmsbörsen.

– Det började med att jag redde ut allt och sedan stöpte om Kungsleden. Sedan köpte jag massvis av fastigheter och dubblerade fastighetsbeståndet. Sedan gick vi till börsen 1999 och blev ett kassaflödes- och utdelningsdrivande bolag, säger han.

Allt tycktes vara guld och gröna skogar. Men Jens Engwall var inte tillfreds. Snarare tvärtom.

– Jag var vd till 2006. Sedan blev det så jävla tråkigt. Det gick bara bra och jag ville göra något spännande.

Höll på att sänkas

Sagt och gjort. Eskilstunasonen Jens Engwall fortsatte sitt intensiva arbetsliv och styrde om riktningen totalt, bortsett från att han fortsatt fokuserade på fastigheter.

– Jag började med riktigt svåra grejer utomlands.

Uppdragen innehöll allt från verksamheter i hela Ryssland till ett köp av ett hotell och tre bergstoppar norr om Kina, ett projekt som fortsatt inte blivit verklighet.

– Sedan jobbade jag även i London på Lehman Brothers som råd-givare till unga. Jag satt i 10–15 olika bolagsstyrelser i Sverige och hade inte minst en roll som ordförande i ÖoB som tog mycket tid.

Jens Engwall hade dragit ihop 500 miljoner kronor för ett projekt med ekologiska lyxvillor i Kina när finanskrisen bröt ut hösten 2008.

– Men jag hade en otrolig tur att jag inte hann ta ut en enda krona. Jag hade nog inte rest mig annars. Det tog tvärstopp och blev bara problem i bolagen vars styrelser jag satt i.

Jens Engwall bestämde sig för att slå av lite på takten. Beslutet ledde fram till att han grundade samhällsfastighetsbolaget Hemfosa, utöver att ta en framträdande plats i Ikea­sfären Ikanos styrelse och resa över hela Sydostasien. 2014 noterades Hemfosa på Stockholmsbörsen.

– Vi växte väldigt fort. Vi började köpa polishus, tingsrätter, äldreboenden och byggde sjukhus i Norge. Vi blev ett transaktionsinriktat bolag. Tanken var att vi skulle vara opportunistiska, men det blev väldigt fint och strukturerat i stället. Det var inte särskilt roligt.

Dags igen

Snart var det dags för en ny utmaning. I november 2018 ringde Jens Engwall i börsklockan vid Nasdaq i Frihamnen i Stockholm, en tradition när ett bolag ska noteras. Nyfosa var skapat.

– Jag ville tillbaka till det jag har gjort innan. Vi bestämde oss för att behålla Hemfosa, som vuxit sig väldigt stort, och att låta Nyfosa fokusera på mer opportunistiska affärer.

Vad innebär det att vara opportunistisk?

– Vi vill investera i sådant som ingen vill ha, som nästan ses som lite pestsmittat. Det kan handla om allt från detaljhandelsfastigheter till att vi går in på en ort där andra aktörer inte är så stora.

Du gillar att vara motvalls?

– Absolut. Det är något som kan göra en väldigt framgångsrik, understryker Jens Engwall.

Jens Engwall tycker att bilden runt detaljhandeln är onyanserad.

– Det är inte så att köpcentrum kommer att försvinna. Folk kommer fortsätta att handla mat i butik i stor utsträckning. E-handel kommer aldrig att bli lågpris. Snarare tvärtom.

Vilka städer anser du vara lite bortglömda bland fastighetsbolag i Sverige?

– Eskilstuna, Örebro, Karlstad, Gävle och Växjö. Det blir helt andra priser. Givetvis ser vi även över hur kommunikationerna ser ut och hur de växer. Vi triggas av konstiga bestånd och blandportföljer från landsortsstäder. Vi sticker ut.

Högst utdelning på börsen

Miljardären Jens Engwall betonar att Nyfosa, vars fastighetsbestånd delas in i kategorierna ”Kontor”, ”Lager- och logistik”, ”Handel” och ”Övrigt”, endast ska nå upp till en viss storlek.

– Vi har ett bestånd som uppgår till 18 miljarder kronor nu och med vårt mål att växa 20 procent per år ska vi nå tillväxtmålet om 25 miljarder kronor år 2021. Då är planen att sluta expandera och i stället börja dela ut pengar eller amortera lån, säger han, och fortsätter:

– Det är roligare att dela ut, så om vi följer planerna rätt blir vi det fastighetsbolag med högst utdelning på Stockholmsbörsen 2021.

Du har inte fått nog av att notera bolag?

– Jag har hört av börsen att jag är ensam om att ha noterat tre bolag. Jag tycker om att bygga bolag eftersom jag blir så uttråkad av att förvalta och bara beskriva vad andra gör, säger Jens Engwall.

LÄS OCKSÅ: Grundaren om storaffären: "Intresset kommer öka"

FAKTA

Det här är Jens Engwall

Född: 1956 i Eskilstuna.

Familj: Hustru och sex barn.

Utbildning: Civilingenjörsexamen med fokus på lantmäteri vid KTH (Kungliga Tekniska Högskolan).

Karriär (i urval): Började på Skanska och blev sedan vice vd på BPA Fastigheter. Vd för Kungsleden, då ägt av staten, från 1993–2006. Startade Hemfosa, i sällskap av bland andra Bengt Kjell, 2009 och ledde bolaget fram till 2018 då det delades i två och Nyfosa såg dagens ljus. Har därtill arbetat och suttit i styrelser världen över och även drivit egna, entreprenörsmässiga verksamheter.