Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-02-23

Blomstrande framtid i Oboya

Detta är en betald analys på uppdrag av Oboya Horticulture Industries utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Oboya Horticulture arbetar för att bli en totalleverantör till odlingsindustrin. Förvärv av fabriker i Danmark och Polen ger lägre kostnader. Bättre lönsamhet och stor tillväxtpotential motiverar Öka-råd.

Oboya Horticultures mål är att bli en världsledande leverantör av dagliga förbruknings­artiklar till odlings­industrin. Ledningen har haft en tydlig tillväxtstrategi och successivt växt genom förvärv av produktions- och tillverkningsbolag liksom öppnat lokala försäljningskontor på nya mark­nader.

Målet är att koncer­nens omsättning om cirka 360 miljoner kronor 2016 skall öka till 1 miljard kronor 2020. Den befintliga världsmarknaden för företagets produk­ter kan uppskattas till cirka 130 miljarder kronor. Försäljning sker i Norden, Nederländerna, Polen, Tyskland, Afrika, USA, Australien, Nya Zeeland, Kina och Japan till grossister, återförsäljare och större odlare. Tillverkningen som sker i fabriker i Danmark, Polen, Kenya och Kina ger en lågkostnadsfördel.

Styrkan i Oboyas koncept är att de medel­­­­stora och större kunderna vill koncent­rera sina beställningar av olika produkter direkt hos en producent. Detta medför att kunderna kan kapa ett eller flera mellanled och därmed effekti­visera sina inköp. Detta ger Oboya möjlighet att ta marknadsandelar på återförsäljarnas bekostnad.

Ägarkopplingen till Kina där e-handel startat via landets allra största siter som till exempel Alibaba. Tillväxtmöjligheterna främst knutna till hemodlingsmiljön betraktas som god.

Bolagets lönsamhet har förbättrats så att break-even passerats och positiva rörelsemarginaler nåtts under 2016. Med bruttomarginaler omkring 30 procent borde det vara möjligt att dubbla dagens rörelsemarginaler från 5 till 10 procent. Lägg därtill en växande omsättning så ser vi en vinst per aktie på 1,70 kronor för 2018 inom räckhåll. Vi inleder bevakning av Oboya-aktien med ett Öka-råd och riktkurs på 18 kronor per aktie. En känslighetsanalys i DCF-beräkningen ger värden mellan 14 och 28 kronor/aktie.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.