Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-18

Blytung måndag för biometribolag

Stockholmsbörsen befann sig på lätt plus under större delen av måndagen och även andra större Europabörser visade uppgångar. Fingerprint Cards rasade efter att återigen tvingats vinstvarna.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid stängning stigit 0,3 procent till nivån 1.583. Aktier för 13 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

Fingerprint spår att intäkterna i tredje kvartalet kommer att ligga i intervallet 800-840 miljoner kronor. En avvaktande marknad samt Apples lansering nämns som förklaringar och även ett fallande sensorpris och en svagare dollar bidrar negativt. Enligt SME Direkt uppgick konsensusförväntningarna till 1.507 miljoner kronor för kvartalsintäkterna. Fingerprints mittpunktsprognos är alltså hela 46 procent under konsensus.

Fingerprintaktien tappade 22 procent. Inom sektorn föll också Precise Biometrics 9,7 procent och på Oslobörsen handlades Next och Idex ned 3,8 respektive 2,7 procent.

Enligt Precise är de prisnedgångar som Fingerprint Cards nämner som en faktor bakom sin låga intäktsprognos för kvartalet inte något omedelbart hot för Precise. Precise royaltyintäkter på de algoritmer som bolaget säljer till fingeravtrycksbolag är baserade på antalet sensorer och inte genomsnittligt sensorpris, säger Precice vd Håkan Persson till Nyhetsbyrån Direkt.

Alfa Laval var en av vinnarna i OMXS30-indexet, upp 1,4 procent. Efterfrågan tycks vara fortsatt på bättringsvägen inom både marin- och olje-/gassektorn, enligt vad finanschefen sade om de för bolaget viktigaste marknadssegmenten under en investerarkonferens med Alfa Laval som Barclays arrangerade i fredags.

Blankarfavoriten Mycronic har fått en ny stororder. Denna gång från ett kinesiskt samriskbolag på mellan 32 och 36 miljoner dollar. Aktien steg 11 procent.

Gruvbolaget Semafo räknar nu med att nå den övre delen av sitt prognosintervall för produktionen av guld 2017. Beskedet drog upp aktien, som vid stängning hade stigit 2,8 procent.

Deutsche Bank har sänkt sin rekommendation för Telia till sälj från behåll och riktkursen till 33 från 40 kronor. Telia-aktien tappade 1,7 procent till 37:67 kronor. Under eftermiddagen meddelade Telia också att det ska sälja 154 miljoner aktier i Turkcell genom ett anbudsförfarande till institutionella placerare.

I rekommendationsflödet syntes Nordeas sänkning av omsorgsbolaget Attendo till sälj från behåll. Aktien var ned drygt 2 procent. Vårdbolaget Capio gick åt andra hållet efter köprekommendation i Dagens Industri och steg 0,7 procent.

Börsveckans köpråd fick genomslag i aktiekurserna. Diös klättrade 2 procent och Bergman & Beving 1,7 procent. Hexatronic steg drygt 4 procent och JLT var upp 9,9 procent.

First North-listade Deflamo, som utvecklar flamskyddsmedel, föll i stället 44 procent. Bolagets största kund har meddelat att den avser upphöra med användandet av Deflamos produkt Apyrum i början av 2018.

Enzymbolaget Genovis, som också handlas på First North, meddelade att det tecknat ett distributionsvavtal i Kina. Det satte fart på aktien, som stängde 17 procent upp.

Aktietorgslistade Panion blev en kursraket på beskedet att amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett bolagets epilepsiprojekt för behandling av hundar så kallad Mums-status, vilket motsvaras av en särläkemedelsstatus inom humanmedicin. Panionaktien avancerade 25 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.