Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-23

Blytungt för bostadsaktier: ”Osäkerhet"

wysiwyg_image

Bostadsutvecklarna går kräftgång på börsen.
Senast i går kväll skickade Oscar Properties ut en vinstvarning.
I den inledande handeln backar aktien nära 10 procent efter gårdagens nedgång på 7 procent.

En tidigare stekhet bostadsmarknad kyls av alltmer med lägre efterfrågan och sjunkande priser.

Det sätter sina spår på börsen.

Bostadsutvecklarna har det motigt – och nu har Oscar Properties och Alm Equity fått känna på sinnesstämningen.

MISSA INTE: Här är nya aktietips från Börsveckan

Bollen sattes i rullning på allvar när Wallenstam meddelade att de väljer att göra om ett gäng bostadsrätter till hyresrättsprojekt i Stockholm för ett par veckor sedan.

Sedan dess har priserna på en tidigare ytterst upptrissad bostadsmarknad kommit ned. Det går att se en tydlig oro bland investerarkollektivet gällande i vilken riktning marknaden är på väg. Både fastighetsbolag och allra främst bostadsutvecklare har upplevt bättre tider på börsen. Många experter och bedömare är eniga om att en klar sättning är att vänta på bostadsmarknaden.

Sent på måndagskvällen inkom Oscar Properties med en vinstvarning. I den inledande handeln på tisdagen backar aktien med nära 10 procent.

– Det sker ständigt överreaktioner i aktier, på såväl upp- som nedsidan. Om det skett en överreaktion på nedsidan bland bostadsutvecklarna är såklart svårt att säga men vi kan konstatera att osäkerheten ökat markant på sistone och att det avspeglas i aktiekurserna, säger Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg, och fortsätter:

– Vinstprognoserna justeras ner och riskpremien i aktierna höjs. Flertalet av de nya bostadsutvecklarna, som ryckts med i den senaste boprisuppgången och som samtidigt har svaga balansräkningar, har fallit väldigt hårt.

LÄS OCKSÅ: Det kan ge börsen ännu mer styrka

”Vissa är jätterädda”

Alm Equity är ett annat av flera bolag som har fått känna på det förändrade läget. Bostadsutvecklaren har nu tvingats inse att en fjärdedel av de bostäder som ingår i ett spännande projekt i Sundbyberg, med Abbastjärnan Björn Ulvaeus i en nyckelroll, nu ligger ute till försäljning. Trots att inflyttning inte har skett, skriver SvD Näringsliv.

– Vissa kunder är jätterädda och vill bara sälja och få tillbaka pengarna, medan andra är stabila och kan vänta, säger Alm Equitys vd Joakim Alm, som är tydlig med att det är fler projekt än Alm Equitys som lider av de mer pressade priserna.

– De som försöker sälja på priser över 70 000 kronor per kvadratmeter som det tidigare har varit i delar av Sundbyberg får det såklart tufft när så mycket nytt ligger ute på lägre nivåer. 

SE ÄVEN: ”Intressant köpläge i pressad aktie”

Backar betänkligt

Alm Equitys och Oscar Properties aktie har, likt flera av sina sektorkollegor, tappat rejält i slagkraft på börsen. Aktien är ned cirka 7 procent på måndagen. I år har den fallit över 30 procent.

JM, Bonava och Tobin Properties är några andra bostadsutvecklare som tagits emot surt av marknaden. Kurserna är ned allt mellan 16 till nästan 60 procent under 2017.

– Att fånga en fallande kniv brukar heller aldrig vara någon bra investeringsstrategi, så fortsatt försiktighet är förmodligen klokt, de kraftiga kursfallen och fallande värderingarna till trots. Tecknen är många på att den överhettade svenska bostadsmarknaden passerat toppen och för första månaden på åratal ser vi nu prisfall på samtliga bostadstyper i hela landet., säger Carl-Henrik Södeberg, och tillägger:

– Amorteringsregler har dämpat omsättningen på bostadsmarknaden och utbudet är därtill rekordstort. Fyndlägen kommer att uppstå men att låta bilden kring den svenska bostadsmarknaden utkristallisera sig är nog att föredra i dagens skakiga läge.

YTTERLIGARE LÄSNING: Lundberg miljontankar i Handelsbanken