Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-27

BOC: OFÖRÄNDRAD STYRRÄNTA PÅ 0,25%, AVSLUTAR QE-KÖP (NY)

(Tillägg: på flera ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bank of Canada, BOC, lämnar styrräntan oförändrad på 0,25 procent.

Enligt Trading Economics konsensusprognos förväntades också räntan lämnas oförändrad.

Därtill meddelas att programmet för kvantitativa lättnader avslutas. BOC kommer nu att återinvestera obligationer som förfaller.

"I ljuset av de framsteg som gjorts i den ekonomiska återhämtningen har direktionen beslutat att avsluta de kvantitativa lättnaderna och hålla sina innehav av kanadensiska statsobligationer i stort sett konstant", skriver de.

BOC bedömer att uppgången i inflationen är starkare och mer ihållande än de tidigare väntade sig, och de räknar med att KPI-inflationen förblir förhöjd in i nästa år, innan den sjunker tillbaka mot målet på 2 procent i slutet av 2022.

"Banken bevakar noga inflationsförväntningar och arbetskraftskostnader för att försäkra att de tillfälliga faktorer som nu lyfter priserna inte bäddas in i fortsatt inflation", skriver de.

Den framåtblickande guidningen hålls intakt.

"Vi åtar oss fortsatt att hålla styrräntorna vid den effektiva lägre gränsen till den lediga kapaciteten har absorberats så att det 2-procentiga inflationsmålet varaktigt uppnås", upprepar BOC som bedömer att detta kommer att ske någonstans i mitten av 2022.
Författare Direkt-SE