Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-26

BOE: BEHÅLL MONETÄRA STIMULANSERNA FLERA KVARTAL - VLIEGHE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Även om den väntade toppen för inflationen nu väntas bli högre än tidigare väntat kvarstår bedömningen att uppgången sannolikt är temporär. Den drivs av flaskhalsar i utbudsledet och baseffekter som kommer att avta nästa år.

Det sade Gertjan Vlieghe, ledamot av Bank of Englands penningpolitiska kommitté, på måndagen enligt ett förskrivet anförande.

Han påpekade också att virusproblematiken och dess effekter på ekonomin inte är över.

"Ja, ekonomin har vuxit snabbt, men baserat på den senaste statistiken är den fortsatt en recession bort från full sysselsättning", sade Vlieghe.

Han noterade att BNP i maj fortsatt var 4,5 procent under toppen före pandemin, i december 2019, arbetslösheten var samtidigt 1 procentenhet högre än före pandemin och 1,3 miljoner var fortsatt helt eller delvis permitterade i slutet av juni.

Vlieghe framhöll också att deltavarianten av covidviruset fortsatt orsakar skador på hälsa och ekonomi i Storbritannien, liksom det gör i omvärlden på ett sätt som riskerar att ytterligare hämma den brittiska ekonomin. Samtidigt är nu olika statliga stödprogram på väg att avslutas, inklusive det viktiga permitteringsstödet.

"jag skulle vilja se hur ekonomin hanterar detta innan vi lägger penningpolitisk åtstramning på toppen på finanspolitisk åtstramning", sade Gertjan Vlieghe.

"På grund av alla dessa skäl tror jag att det kommer att förbli lämpligt att hålla de nuvarande monetära stimulanserna på plats under flera kvartal åtminstone, och troligen längre. Och när åtstramning blir lämpligt misstänker jag att inte mycket av det kommer att behövas, givet den låga nivån för den neutrala räntan", fortsatte han.
Författare Direkt-SE