Du är här

2017-09-21

BoJ fortsätter på inslagen väg

wysiwyg_image

Bank of Japan (BOJ) kommer att fortsätta det penningpolitiska lättnadsprogrammet ihärdigt för att uppnå inflationsmålet.

Det sade BOJ-chefen Haruhiko Kuroda vid en pressträff efter räntebeskedet tidigare på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Han konstaterade att den tioåriga statsobligationsräntan har varit stabil, samtidigt är det ännu en distans till inflationsmålet 2 procent.

BOJ-chefen noterade också att olika data tyder på att likviditeten i obligationsmarknaden har stigit på senare tid.

Haruhiko Kuroda ville inte kommentera ledamoten Goushi Kataokas reservation mot centralbankens beslut om avkastningskurvan vid det penningpolitiska mötet. Han sade dock att Bank of Japan kommer att införa ytterligare stimulanser vid behov.

Han sade vidare att BOJ inte behöver höja räntan bara för att utländska räntor stiger, och centralbanken kommer inte ändra policyn beroende på upp- och nedgångar på aktiemarknaden.

Haruhiko Kuroda sade också att det vore olämpligt att ändra eller slopa det 2-procentiga prismålet.

wysiwyg_image

Aktiespararnas analytiker och Japanexpert Christoffer Ahnemark kommenterar räntebeskedet: 

"Bank of Japan fortsätter på den inslagna vägen och utvecklingen ligger helt i linje med vår analys som presenterades i nummer 6 2017 av tidningen Aktiespararen"

Han fortsätter med: 

"När jag träffade centralbanken i slutet på maj var min tolkning tydlig: stimulansvågen kommer fortsätta tills inflationsmålet uppfylls" 

LÄS MER: Video om det ekonomiska läget i Japan

Han utvecklar sedan resonemanget:

"Eftersom inflationstakten legat under målet på 2 procent under så många år nu finns inget stopp av stimulanserna i sikte. BoJ köper börshandlade fonder och fortsätter att monetärisera den japanska statsskulden - något som också åskådliggörs i BoJs kraftfulla balansräkningsexpansion (se graf nedan)."

Han avslutar sedan med:

"Detta i kombination med en tillväxt som trendar uppåt ger stöd åt japanska aktier och fonder. Vi är positivt inställda till Tokyobörsen" 

wysiwyg_image

Grafen visar utvecklingen för den japanska centralbankens balansräkning omräknat i dollar. Källa: Aktiespararen nummer 6 2017 i makroanalysen "Intressant läge i soluppgångens land"

Redaktionen

Källa: Direkt

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.