Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

BOJ: LÄMNAR DEPOSITRÄNTAN OFÖRÄNDRAD (NY)

(Tillägg: stycke fem)

STOCKHOLM (Direkt) Den japanska centralbanken, Bank of Japan, beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent.

Depositräntan används för en del av bankernas överskottsreserver, för övriga delar är räntan 0,0 respektive 0,1 procent.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytiker en oförändrad depositränta.

Centralbanken kommer att köpa tillräckligt med statsobligationer för att hålla den tioåriga statsobligationen nära 0 procent.

BOJ meddelade samtidigt att de kommer att utöka mängden tillgängliga medel i sina befintliga verksamheter avsevärt.

BOJ skriver att Japans ekonomi har varit i en extremt allvarlig situation på grund av coronaviruset i landet och i utlandet, och att exporten och industriproduktionen har sjunkit avsevärt samtidigt som företagens vinster och sentiment har försämrats.

Sysselsättningen och inkomstsituationen har visat viss svaghet och den privata konsumtionen har minskat betydligt, samtidigt har de offentliga investeringarna ökat måttligt.

Beträffande utsikterna skriver BOJ att Japans ekonomi troligtvis kommer att förbli i en allvarlig situation för närvarande på grund av påverkan från covid-19, även om den ekonomiska aktiviteten gradvis väntas återupptas.

"Därefter, när påverkan av covid-19 avtar, kommer ekonomin sannolikt att förbättras, stöttad av ackommoderande finansiella förhållanden och regeringens ekonomiska åtgärder, liksom av uppdämda behov och en väntad återhämtning i produktionen efter den nedgång som orsakats av covid-19", skriver BOJ i sitt uttalande.

KPI-inflationen (exklusive färska livsmedel) kommer sannolikt att förbli negativ en tid, främst på grund av covid-19 och nedgången i råoljepriserna, men i takt med att ekonomin förbättras väntas priserna bli positiva och gradvis stiga.

När det gäller riskerna mot utsikterna skriver BOJ att osäkerheten kring konsekvenserna av covid-19 har varit extremt höga och det är viktigt att följa huruvida företags och hushålls tillväxtförväntningar på medel-och lång sikt inte sjunker betydligt samt att stabiliteten i det finansiella systemet upprätthålls.

BOJ kommer noga att följa påverkan från covid-19 och "kommer inte att tveka att vidta ytterligare åtgärder vid behov, och den räknar också med att kort- och långsiktiga policyräntor kommer att förbli på sina nuvarande eller lägre nivåer", skriver BOJ.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.