Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-12-22

Bolagen som kan bjuda på utdelningsregn under 2023

wysiwyg_image

Hur kommer börsen att gå 2023 och har vi sett botten än, eller ska vi ner ännu mer?

Aktiespararna har i en serie artiklar intervjuat experter som gett svar på frågan. Först ut var vår egen analytiker Carl-Henrik Söderberg som följdes av Jonas Olavi, allkoleringschef och fondförvaltare på Alpcot.  

Idag riktar vi frågorna till Maria Landeborn, senior strateg Danske Bank. 

 

Är du positiv, negativ eller mittemellan till börsåret 2023?

"Både negativ och positiv, i den ordningen. Vår bedömning är att vi går in i en global lågkonjunktur under 2023, men förhoppningsvis blir den hyfsat mild. Än så länge speglas inte någon recession varken i bolagsvinsterna eller i estimaten, men jag tror att det är rimligt att vänta sig att vinstprognoserna kommer att sänkas framöver när företagen tydligare känner av att efterfrågan minskar. Därmed tror jag att vi kommer att få se mer volatilitet och nya nedgångar på börserna någon gång under första halvan av 2023." 

Om det blir en vändning under nästa år, när kan den komma i så fall?

”Det är omöjligt att säga. Min bästa gissning är att den vändning vi sett nu under hösten bara är tillfällig, och att den riktiga vändningen kommer någon gång under 2023 efter att börsen gått ner en vända till. Då är det läge att bli mer positiv till aktier generellt och öka risken.” 

Vad tror du om utdelningssäsongen våren 2023?

”Många bolag har haft ett mycket starkt 2022 och väntas därför dela ut pengar till aktieägarna. Bankerna går exempelvis väldigt bra och lär dela ut om inget oväntat inträffar. De stora verkstadsbolagen har också starka balansräkningar och stora kassor, så även de väntas bjuda på utdelningsregn. Sedan finns det vissa branscher som har det urtufft, som fastighetsbolag och retail, som lär behöva hålla hårdare i kapitalet.” 

Vilka sektorer kan vara särskilt intressanta under nästa år?

”Tillväxtsektorerna på börsen har varit hårt pressade av stigande räntor som fått värderingarna att sjunka. Det har i många fall varit sunt – värderingarna under pandemin blev på tok för höga. Stabiliseras ränteuppgången så kan tillväxtbolag få revansch på börsen och då har vi exempelvis it-sektorn som kan lyfta igen. Just nu har vi en defensiv sektorsstrategi med fokus på bland annat hälsovård och dagligvaror, men när inbromsningen i konjunkturen bottnar ur kan mer cykliska sektorer lyfta. Det väntas dock bli senare under 2023, så dit är det en bit kvar.” 

Vad tror du om utvecklingen på Stockholmsbörsen 2023?

”Jag passar på den.”

Författare Redaktionen