Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-05

Boliden höll årsstämma- i Boliden

Bolidens policy att alternera med sina årsstämmor på sina verksamhetsorter gjorde att man detta år valde att förlägga stämman passande nog i just Boliden.  Det nya borrkärnsarkivet  blev något överraskande en bra lokal för såväl inledande lunch och demo av vissa processer  samt stämman. Ca 400 personer besökte stämman och ungefär 70% av Bolidens aktier fanns på plats. 

SO Anders Ullberg och VD Mikael Staffas gjorde båda en exposé över bolagets historik som spänner över 95 år , där den första guldfyndigheten gjordes på Fågelmyran i Boliden.

Båda uttryckte stor belåtenhet över såväl 2018 års resultat som framförhållningen i prospekteringen som är en livsnerv i Bolidens framtida verksamhet. Stämmans beslut blev att ordinarie utdelning tillsammans med inlösenförfarandet  uppgår till 13 kronor eller 4,8 % 

Aktiespararnas representant Johnny Stenlund önskade en mer detaljerad belysning av hur man hanterade kontroller av ev. förekommande korruption inte bara inom den egna verksamheten utan även för andra  företag som agerar för eller på Bolidens vägnar. Detta speciellt  som Boliden tillämpar nolltolerans och det enda konkreta som sägs i årsredovisningen är visselblåsar-funktionen.

VD  nämner att man anlitar en internationell konsult som utför fortlöpande kontroller  och att personalen har ansvar att rapportera till överordnad chef om man ser några oroande tecken.  Ett inte alltför betryggande svar

Vidare ställdes frågan om s k hybridstämmor.  Där svarade SO Ullberg att man inte direkt ligger i framkant i frågan men att man följer utvecklingen uppmärksamt och har vissa kontakter med andra företag i denna fråga.

Fråga ställdes också hur stor del av tillförseln till smältverket i Rönnskär som utgörs av återvunna produkter.  Svaret var något svävande  att av tillförseln i    kopparprocessen svarade återvinning för ca 20 %.  I samband med en aktieträff ute på Rönnskär fick dock samma fråga som svar en betydligt högre andel  av återvinning.

En fd direktör i Boliden frågade mycket kort och koncist  ”Laver, läget”.  Med detta menade han en gruva i Laver i Älvsbyns kommun som drevs i 10-talet år  före andra världskriget.  2013 blev brytning åter aktuell i ett dagbrott.  Tillståndsfrågan ligger fortfarande  efter ett par års väntan  på regeringens bord .

Bevakare: Johnny Stenlund 

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.