Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

BOMARKNAD: GÅR NU IN I EN LUGNARE FAS - SHB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Boprisuppgången dämpades i juni och bostadsmarknaden går nu in i en lugnare fas.

Det skriver Helena Bornevall, seniorekonom vid Handelsbanken, i en kommentar till Valueguards boprisstatistik för juni som släppts under onsdagsmorgonen.

"Vi tror att bostadsmarknaden nu går in i en lugnare fas. Aktiviteten på bostadsmarknaden är fortsatt hög, men utbudet av bostäder till salu har ökat något i juni och vi tror att denna trend kommer att fortsätta, särskilt för villor", skriver hon.

I juni bröts tretton månaders uppgång på den svenska bostadsmarknaden, när Valueguards HOX-index över bostadspriserna sjönk 0,5 procent från föregående månad. Säsongsrensat steg dock priserna lika mycket då juni normalt är en svag månad på bostadsmarknaden.

Villapriserna, som fullkomligen rusat under pandemin, utvecklades för omväxlings skull svagast i juni, med en nedgång om 0,8 procent. Priserna på bostadsrätter var oförändrade. Säsongsrensat var det dock snarlika uppgångar för båda bostadstyperna, 0,4 procent för villor respektive 0,6 procent för bostadsrätter.

Helena Bornevall noterar vidare att årstakterna fortsatte att bromsa in och att data för första halvan av juli dessutom visar på sjunkande priser på bostadsrätter i både Stockholm och Göteborg.

Framöver förväntar sig Handelsbanken stabila och svagt stigande bostadspriser. De tror inte på några förändringar av bostadspolitiken, förutom att undantaget från amorteringskravet tas bort som aviserat i slutet av augusti.

"Osäkerheten kring utvecklingen för bostadspriserna under nästa år är dock fortfarande hög", skriver Helena Bornevall.Bild: Valueguard HOX-index

Författare Direkt-SE