Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-26

BOMARKNAD: RÄNTOR FÖRBLIR LÅGA, NY TURBULENS EN RISK – SBAB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den befarade andra vågen av smittspridning är nu här i många länder, men än så länge tar räntemarknaden det med ro. Detta lugn kan dock visa sig bedrägligt.

Det skriver SBAB i sin rapport Boräntenytt, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Trots att en andra våg av coronapandemin nu ser ut att ha uppstått i flera länder råder fortsatt lugn på räntemarknaderna. Den höga volatiliteten i interbankräntorna under den mest akuta fasen av coronapandemin har inte upprepats. Det beror troligen på att det nu till skillnad från då redan finns ett antal finans- och penningpolitiska stödåtgärder på plats", säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.

Han varnar dock för att lugnet kan visa sig bedrägligt, med en ökad osäkerhet i en tid när ett antal finanspolitiska åtgärder snart löper ut, bland annat stödet till korttidspermittering.

"Vid en försämrad ekonomisk utveckling bör det finnas beredskap för att förlänga vissa stödåtgärder, inte bara för att hålla nere antalet konkurser och arbetslösheten utan också för att stävja förnyad oro på de finansiella marknaderna. Det är i detta läge helt centralt att undvika ökade riskpremier på räntemarknaden och en situation där både arbetslösheten och boräntorna stiger samtidigt", säger Robert Boije.

SBAB:s huvudprognos är att räntorna förblir låga, där den rörliga bolåneräntan väntas förbli i stort sett oförändrad till i början av 2024, då Riksbanken väntas höja reporäntan.

"I frånvaro av förnyad turbulens på de finansiella marknaderna talar både den utdragna konjunkturåterhämtningen och strukturella faktorer för flera år av fortsatt låga både rörliga och bundna boräntor", säger Robert Boije.

SBAB ser en viss sannolikhet för att Riksbanken åter sänker till minus även om huvudspåret är nollränta till början av 2024.

"Vi ser dock en liten sannolikhet för en återgång till negativ reporänta om tillräckligt många centralbanker i omvärlden sänker sina styrräntor", skriver de i rapporten.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.