Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-20

BOMARKNAD: RÄNTOR FÖRBLIR LÅGA, RB HÖJER FÖRST 2024 - SBAB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En utdragen ekonomisk återhämtning efter coronakrisen talar tillsammans med en rad strukturella faktorer för låga räntor under många år till framöver. Först 2024 väntas Riksbanken höja reporäntan nästa gång.

Det skriver SBAB i sin rapport Boräntenytt, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Ingenting talar i dagsläget för att vare sig de korta eller långa boräntorna kommer att stiga kraftigt i närtid. Vår prognos är att reporäntan - som i hög utsträckning styr 3-månadersräntan - inte höjs förrän i början av 2024 till följd av en utdragen konjunkturåterhämtning och låg inflation under och efter coronapandemin. Ett antal strukturella faktorer bidrar också till mycket låga realräntor under lång tid framöver, vilket även talar för fortsatt låga långa boräntor", säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar i ett pressmeddelande.

Att Riksbanken återigen sänker reporäntan till minus kan inte uteslutas, men SBAB bedömer att sannolikheten för det är låg.

SBAB konstaterar att det var stor dramatik på räntemarknaden under den mest akuta fasen av coronapandemin, men att det nu råder i det närmaste stiltje, ett lugn som väntas hålla sig under lång tid framöver.

För detta talar en utdragen återhämtning efter coronakrisen, med en låg inflation. Dessutom består de strukturella faktorer som drivit den långa trenden med fallande realräntor globalt, bland annat demografi.

Åratal av lågräntemiljö verkar dock inte gjort att hushållen har orealistiskt nedskruvade förväntningar på fortsatt låga räntor framöver, snarare tvärtom. De mätningar som Konjunkturinstitutet gör av hushållens ränteförväntningar ligger långt över såväl SBAB:s prognoser som vad penningmarknadens aktörer förväntar sig.

"Det finns en risk för att bolånekunderna invaggas i tron att boräntorna alltid kommer att vara så låga som de är nu och att de av det skälet inte säkerställer att de har tillräckligt stora marginaler i sin ekonomi. Men inte mycket talar för det sett till att hushållens egna förväntningar ligger så pass högt över både vår prognos men också marknadens i övrigt", säger Robert Boije.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.