Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-19

BOMARKNAD: REKORDHÖGA BOPRISFÖRVÄNTNINGAR – SBAB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna stiger till nya rekordnivåer i början av 2021.

Det visar SBAB Boolis kvartalsvisa boprisförväntningar, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Optimismen bland bostadsägarna har fått rejält fäste efter den stora nedgången i april förra året. Många prognosmakares farhågor under mars 2020 om kraftigt fallande bostadspriser och uttalanden om massarbetslöshet till sommaren påverkade uppenbart hushållens förväntningar i kraftigt negativ riktning", säger SBAB:s chefekonom Robert Boije.

På ett års sikt tror nu 69 procent av de som äger en bostad att priset på den egna bostaden kommer att öka, medan 2 procent tror att det kommer att sjunka. I november var motsvarande andelar 68 respektive 2 procent.

På tre års sikt tror 69 procent på en prisuppgång och 1 procent spår en nedgång, jämfört med 66 respektive 2 procent för tre månader sedan.

Bland de som räknar med stigande bostadspriser är huvudskälet till den prognosen ett högt efterfrågetryck i det egna bostadsområdet.

Bland de få bostadsägare som tror på sjunkande bostadspriser det kommande året är huvudförklaringen stramare krav på bankernas kreditgivning, följt av stigande bolåneräntor.Bild: Nettotal boprisförväntningar


Författare Direkt-SE