Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-10-28

BONAVA: STÅR FAST VID MÅL FÖR STARTER TROTS UTMANINGAR - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den största förklaringen till Bonavas resultatmiss mot analytikernas konsensus i det tredje kvartalet är ett projekt i Baltikum-St. Petersburg som hann färdigställas och säljas men inte överlämnats, vilket innebär att det inte har resultatavräknats.

Det säger bostadsutvecklarens vd Peter Wallin till Nyhetsbyrån Direkt.

Bonava redovisade ett rörelseresultat om 293 miljoner kronor i det tredje kvartalet (125). Enligt Infront låg analytikernas förväntningar på 346 miljoner kronor.

Det hela hänger också ihop med största hotet mot Bonavas möjlighet att nå det uttalade målet om produktionsstartade bostäder (bolaget har som ambition att öka antalet starter med 5 procent jämfört med 5.364 under 2020).

Handläggningstiderna har varit ett löpande problem i Tyskland och pandemin har påverkat även i Baltikum-St. Petersburg.

"Vi står fast vid målet om 5 procents ökning, men för varje minut som går är vi närmare årsskiftet. Är vi inte redo att starta på våra premisser så startar vi inte. Tittar man på handläggningstiderna är det något vi är föremål för oavsett marknad, och när vi går mot årsskiftet så kan det studsa in eller ut, men det är inte så att projekten inte kommer at startas", säger han.

Ett annat hot mot starterna är den eventuella cementbristen som kan följa av utvecklingen kring Cementa och kalkbrytningen i Slite på Gotland.

Peter Wallin uppger att det inte väntas bli några stora effekter för koncernen, men för den svenska verksamheten kan det bli en större påverkan.

"Vi gör vårt bästa för att försöka säkerställa alternativa leverantörer och leveransmodeller för att mota det. Det är en allvarlig situation för hela branschen och vi gör det bästa vi kan", säger han.

Peter Wallin vill inte visa alla kort i processen, men konstaterar att det faktum att Bonava finns på flera marknader ger fler möjligheter.

"Till skillnad från infrastrukturbyggandet är bostadsbyggandet inte lika receptstyrt. Det vill säga du kan ha alternativa leveranser och produktionsrecept för betong till en platta till ett småhus eller fasadkomponenter i en stomme, det är lite annat än infrastrukturprojekt där du ska bygga en tunnel", säger han.
Författare Direkt-SE