Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-12-11

Boprisindikatorn sjönk

wysiwyg_image

De svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i december jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till -5 i december jämfört med 11 i november.

Av de tillfrågade tror 36 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 43 procent förra månaden, medan 41 procent tror på fallande priser, jämfört med 32 procent föregående månad.

"För första gången på mer än fem år tror en majoritet av svenskarna på sjunkande bostadspriser. Rapporter om fallande försäljningspriser, stor uppmärksamhet kring svårsålda nybyggnationer och fortsatt åtstramning av
reglerna från politiskt håll påverkar förmodligen förväntningarna", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 5 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 7 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,23 procent, oförändrat jämfört med föregående månad.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.