Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-14

Boprisindikatorn sjunker

wysiwyg_image wysiwyg_image

De svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i januari jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till 0 i januari jämfört med 10 i december.

Tron på stigande priser har vänt ner i alla regioner förutom i Stockholm. Indikatorn är dock fortfarande lägst i Stockholm där den nu hamnar på minus 4.

"Boprisindikatorn sjunker för fjärde månaden i rad och bekräftar den stora osäkerhet som nu råder på bostadsmarknaden. Blandade försäljningssiffror och Riksbankens första räntehöjning på sju år bidrar till den avvaktande stämningen. För första gången i Boprisindikatorns drygt 15-åriga historia väger det nu helt jämnt mellan de som tror på stigande priser och de som tror på sjunkande priser", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Av de tillfrågade tror 36 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 41 procent förra månaden, medan 36 procent tror på fallande priser, jämfört med 31 procent föregående månad.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 11 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 9 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,22 procent, ned jämfört med 0,39 procent föregående månad.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.