Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-13

Boprisindikatorn steg i Augusti

wysiwyg_image

De svenska hushållen tror på en starkare utveckling för bostadspriserna i augusti jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 26 i augusti jämfört med 13 i juli.

Av de tillfrågade tror 49 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 42 procent förra månaden, medan 23 procent tror på fallande priser, jämfört med 29 procent föregående månad.

Som sista region har nu även Stockholms indikator stigit över nollstrecket, till +5 från -6. Övriga regioner ligger i ett spann mellan 20 och 31.

"Det blir allt tydligare att hushållens förtroende för bostadsmarknaden är på väg tillbaka… Att hushållen tror på stigande priser är i sig stabiliserande för bostadsmarknaden. Samtidigt är dock många fastighetsmäklare, ekonomer och andra bedömare mer tveksamma inför höstens prisutveckling och det kan vara för tidigt att blåsa faran över", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 5 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 5 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,12 procent, oförändrat jämfört med föregående månad.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.