Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-17

BÖRS: DATA VIA KORTVÅG LOCKAR HÖGFREKVENSHANDLARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Högfrekvenshandlare är beredda att göra det mesta för att få in marknadsdata och sända köp- och säljorder snabbare än konkurrenterna, även om det bara handlar om millisekunder. En ny lösning kan vara kortvågssändningar, skriver Bloomberg Businessweek.

När fiberuppkopplingar visade begränsningar började somliga experimentera med mikrovågor som i stället sänder signaler genom luften. Men även detta har inneboende problem - mikrovågorna når bara ungefär så långt ögat kan se innan de behöver en förstärkning av signalen.

Detta försöker sedan en tid rivaliserande telekomföretag komma runt genom att i stället använda sig av kortvågssignaler, som är längre än mikrovågor och kan nå över världshaven. Problemen här är att vågorna bara kan hantera en bråkdel av de datamängder fiber kan överföra, och att vissa signaler kan gå förlorade.

Israelbaserade Raft Technologies anser dock att fördelarna överväger nackdelarna. Företaget uppger att det kan sända data med kortvåg från Chicago till Frankfurt på 31,4 millisekunder, vilket är omkring 4,5 millisekunder snabbare än den bästa fiberuppkopplingen. Enligt Raft är signalen pålitlig till 85 procent, jämfört med 100 procent för fiber, och klienter kan därför använda en fiberlina som backup. Kunderna kommer enligt Raft att vara högfrekvenshandlare, som använder sig av datorer för att sålla igenom marknadsdata och finna diskrepanser i prissättningen.

Bolaget som driver det dominerande transatlantiska fiberuppkopplingen, GTT Communications, hävdar å sin sida i en kommentar till Businessweek att det har "den transatlantiska tjänsten med lägst latens" - det vill säga den snabbaste, och att företaget är beslutet att behålla sin "ledande position på denna marknad".
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.