Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-10

BÖRS: DEUTSCHE BANK-ANALYTIKER FÖREBÅDAR "HÅRD KORREKTION" - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börsvärderingen har en klar nedsida jämfört med framtida avkastning och detta negativa förhållande gör att det föreligger risk för en stundande "hård korrektion" i aktiemarknaden, enligt Deutsche Banks analytiker, skriver Bloomberg News.

De höga värderingarna i sig förebådar inte med full säkerhet en större korrektion, men nedgångar tenderar att bli mer betydande när rapportsäsongen har kommit lite längre, skriver Deutsche Bank.

Vid liknande värderingsnivåer som nu har avkastningen på fem års sikt historiskt sett varit lätt negativ, skriver banken.

Deutsche framhäver dock att dylika korrektioner inte alltid förebådar dramatiska fall, men gemensamt för dem är att de dämpar långsiktiga uppgångar.

"Sent i rapportsäsongen ökar dessutom risken för att korrektionen blir hård. Därför har sannolikheten för en hård korrigering också växt", skriver banken.

Det breda amerikanska börsindexet S&P 500 har stadigt klättrat uppåt i augusti och september. Hittills i år är indexet upp 20 procent och rekordnoteringarna har avlöst varandra de senaste veckorna. Snittvärderingen på bolagen i indexet ligger på PE-talet 21, alltså den prognostiserade vinsten om ett år gånger 21, jämfört med ett tioårssnitt på 16,5x.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har i sin tur klättrat 26 procent hittills under 2021.

"Högre värderingar sänker avkastningen på lång sikt. Vi tror därför att marknaden har hämtat ut det mesta av avkastningen i den här återhämtningen", skriver Deutsche Bank.




Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.