Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-26

BÖRS: LUGN OCH SANSAD TRUMPSEGER BÄST FÖR BÖRSEN - JP MORGAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En lugn och sansad valprocess där sittande president Donald Trump avgår med segern utan att resultatet ifrågasätts och överklagas av motståndarna i Demokraterna vore det bästa utfallet för börsen, menar investmentbanken JP Morgans analytiker, enligt flera medier.

Det breda börsindexet S&P 500 skulle öka till 3.900, nivåer omkring 13 procent ovanför de nuvarande om utfallet blev det önskvärda scenariot, skriver JP Morgan-analytikerna.

I ett scenario där Demokraterna och Joe Biden gör "rent hus" påverkas börsen inte nämnvärt, menar banken i en notering som skickades ut till kunder på måndagen.

"Vi anser att en ordnad Trumpseger är det mest fördelaktiga utfallet för aktiemarknaden", skriver banken.

Joe Biden har en tydlig ledning i opinionsundersökningarna, som ifall de träffar rätt ger Demokraterna kontrollen över så väl senaten som underhuset. Den sammanvägda ledningen var enligt opinionsdatainsamlingssajten Real Clear Politics en ledning för Joe Biden med 8,3 procentenheter på måndagseftermiddagen.

I flera vågmästardelstater, som via elektorsrösterna är avgörande för utfallet, är läget dock jämnare nu än de var med lika långt kvar till valet när Donald Trump besegrade Demokraternas Hillary Clinton 2016.

JP Morgan har dock inte enbart tittat på opinionsinstituten, som fick stå i skamvrån efter att ha indikerat klar seger för Hillary Clinton, utan förlitar sig också på en mängd andra datapunkter. Två faktorer som lyfts fram är trenden i stämningen runt valet på Twitter och väljarregistrering.

Båda de senare nämnda faktorerna indikerar att opinionen är på väg mot ett jämnare val än opinionsinstituten indikerar den 3 november.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.