Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-06

BÖRS: NORDEA FÖRVÄNTAR SIG SIDLEDES MARKNAD FRAMÖVER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De fullskaliga konsekvenserna av covid-19 är svåra att överblicka vilket fortsatt skapar stor osäkerhet. Trots den stora osäkerheten har aktiemarknaden fortsatt uppåt, skriver Nordea i sin marknadsanalys för augusti och rekommenderar fortsatt en neutral allokering mellan aktier och obligationer.

Efter den senaste tidens starka kursutveckling anser banken att det finns begränsad uppsida i det korta till medellånga perspektivet och tror att börsen kan komma att röra sig mer sidledes framöver.

"Den aktuella värderingen är fortsatt mycket ansträngd, både i absoluta tal och historiskt sett. Om vinsterna lyckas återhämta sig på det sätt som marknaden förutspår kommer värderingen att rätta till sig och landa på en nivå som ligger mer i linje med hur det sett ut historiskt", enligt Nordea.

Vidare skriver banken att aktiemarknaden relativt andra tillgångar fortfarande ser attraktiv ut, men det förutsätter att vinsterna återhämtar sig och att räntan inte oväntat letar sig till klart högre nivåer.

Den fortsatta virusutvecklingen anses var svår att sia om, men eventuella nedstängningar förväntas vara mer lokala än de globala nedstängningar vi fick se i mars och april. Eventuella stimulanser kommer även på marginalen vara lägre framöver.

Förbättrad likviditet, dämpad volatilitet, flöden och positioneringen bland institutionella förvaltare noteras dock som uppsidesrisker till scenariot som kan göra att börsen tar ytterligare ett kliv upp.

Regionalt föredras USA, som överviktas enligt analysen, samtidigt som Japan underviktas.

Bland sektorer premieras råvarubolag och IT-sektorn, samtidigt som Nordea anser att man bör vikta ned dagligvaror och kraftförsörjning.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.