Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-15

BÖRS: SNABBARE ÅTERHÄMTNING ÄN TIDIGARE KRISER - MORGAN STANLEY

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Morgan Stanley tror på en V-formad återhämtning, där den globala ekonomin bottnade i april. Det gör recessionen kortlivad och värdebolag och cykliska aktier föredras.

"Globala produktionsnivåer når nivåerna som rådde innan covid-19 det fjärde kvartalet 2020", skriver investmentbanken i sina halvårsvisa investeringsutsikter och konstaterar att det är en snabbare återhämtning än efter den förra finanskrisen.

De bakomliggande faktorerna till den snabba återhämtningen är bland annat att det inte rör sig om en chock som kommer inifrån systemet som en följd av obalanser, samt att de politiska åtgärderna har varit beslutsamma och stora. Men en andra coronavirusvåg, med strikta nedstängningar, kan i ett pessimistiskt scenario grumla utsikterna.

"Dessutom bevakar vi riskerna relaterade till nya handelsspänningar mellan USA och Kina samt osäkerheter kopplade till det amerikanska presidentvalet", skriver Morgan Stanleys chefsekonom Chetan Ahya i makroutsikterna.

Investmentbankens strateg Andrew Sheets konstaterar att avkastningen på framförallt den amerikanska aktiemarknaden ofta har varit under genomsnittet under de tre månader som leder fram till valet, när en vänta och se mentalitet griper tag i såväl företag som investerare. I årets upplaga av valet finns även en risk att de båda kandidaternas liknande hållning i handelsfrågan kan elda på spänningarna i handelskonflikten mellan de båda supermakterna.

Men trots de uppenbara riskerna lutar Morgan Stanley mot en snabbare återhämtning för den globala ekonomin samt aktiemarknaderna, där fundamenta, värderingar är bättre än det historiska genomsnittet.

På en tolvmånadershorisont tror Andrew Sheets att börserna i USA och Europa kan stiga 12 respektive 10 procent. I Japan och på utvecklingsmarknaderna ser det mindre ljust ut med väntade nedgångar om 2 respektive 7 procent under samma tidsperiod.

Enligt strategen uppvisade marknaden tydliga tecken på en sencyklisk fas, med hög volatilitet på aktiemarknaden och stora kredit-spreadar, innan pandemin slog till i mars och fick börserna på fall. Vidare anser han att även botten i mars liknar den vid tidigare recessioner, och att marknaden fortfarande inte har prisat in i vilken omfattning den kommande återhämtningen kan följa samma mönster som tidigare.

"Alla recessioner är olika", skriver Andrew Sheets, men uppger samtidigt att "vi utmanar idén att den här trotsar alla föregångare".

De sencykliska tecknen före krisen pekar på en rotation till tillgångar som gynnas i en tidig cykelrotation, där amerikanska small cap-företag och cykliska bolag samt europeiska värdebolag föredras.

Beträffande börsuppgången som skedde under slutet av maj och inledningen av juni konstaterar Andrew Sheets att den inträffade under de veckor då prognosen togs fram och att även om dokumentet inte ska ses som ett taktiskt dokument, så begränsar uppgångarna den potentiella uppsidan.




Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.