Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-17

BÖRS: S&P 500 SKA UPP MED 7% TILL ÅRETS SLUT - GOLDMAN SACHS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska huvudindexet S&P 500 ska upp med 7 procent till 3.600 innan året är slut, enligt en analys från Goldman Sachs. Investmentbankens tidigare guidning var 20 procent lägre till 3.000, att jämföra med senaste stängningen på 3.373, vilket i sin tur är 51 procent högre än botten i den coronavirusutlösta börskraschen i mars.

Goldman Sachs-analytikern David Kostin menar i analysen att vägledande för ståndpunkten är investmentbankens tillväxtguidning för amerikansk BNP, som är högre än konsensusestimat, tillsammans med positiva nyheter på vaccinfronten.

"Vi har de senaste månaderna sett att tillgångspriser inte bara beror på utsikter om framtida bolagsvinster utan också på vilken takt dessa vinster kan diskonteras mot nuvarande värden", skriver David Kostin.

Den fallande tillgångsriskpremien kommer väga tyngre än en ökande obligationsränta, menar analytikern.

"Kombinerat med vår syn på vinst per aktie, som är högre än snittanalysen, spår vi att S&P 500-indexet ligger på 3.600 vid årets slut", sammanfattar han.

Sedan coronakraschen har den allmänna synen på den snabba börsåterhämtningen varit att det är de ojämförligt stora stimulansåtgärderna från världens centralbanker och regeringar som ligger bakom rusningen. Så sent som i förra veckan var S&P 500 stundtals över den rekordnotering som sattes strax innan pandemin blev en global kris. Då var också nyvunnen vaccinoptimism och starkare makrodata bland vad som sågs som en allt starkare bidragande faktor till återhämtningen.

"Den största risken för vår prognos är tajmingen av ett vaccin samt vägen till återhämtning från pandemin", skriver David Kostin, med tillägget att också det amerikanska presidentvalet är en signifikant riskfaktor givet potentiella svårigheter i rösträkning efter att USA gått till valurnorna i november.

JP Morgan gav på måndagen ut en liknande analys, där bankens kunder tipsades om att förbli positiva till börsen, en upprepning av tidigare hållning. Den amerikanska bankens analytiker hävdar att den amerikanska börsens sektorexponering till både tillväxtaktier och mer defensiva aktier kommer bära USA:s index högre än europiska motsvarigheter i vinsttillväxt.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.