Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-10

BÖRS: UTDELNINGSAKTIERNA MOT REVANSCH 2021 - ÅLANDSBANKEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Attraktiva värderingar och minskad oro för att konjunkturen ska falla samman talar för en relativ uppvärdering av mogna bolag och så kallade "värdeaktier", skriver Ålandsbanken i en analyskommentar på torsdagen. Denna kategori aktier hittas på svenskt håll främst inom den tunga industrin.

Den svaga utvecklingen för utdelningsaktier under 2020 har kommit som en följd av att många bolag valt eller tvingats att hålla inne med vinstutbetalning till ägarna, men den saken bör kunna förändras under 2021, menar Ålandsbankens analytiker.

Detta bör kunna leda till ett relativt bättre utvecklingsläge för mogna branscher och företag, som jämfört med tillväxtbolagens markanta börsrusning sedan pandemins mest akuta utbrottsskede i februari och mars.

"Under de senaste sex månaderna har tillväxtaktier tillsammans med kvalitetsbolag utvecklats klart bättre än marknadens genomsnitt. Detta kan bland annat ses i uppgången för Nasdaq 100 på nära 24 procent under 2020", skriver Ålandsbanken i tillägg till konstaterandet att även "kvalitetsaktier" med hållbarhetsinriktning gynnats i den osäkra miljön.

I somras specificerade bankens aktiechef, Lars Söderfjell, aktier som Boliden, SSAB, Autoliv, Kindred, Betsson, Trelleborg, Securitas, Skanska och SKF som attraktiva exempel i en intervju med DI.

Bidragande faktor till "stilrotationen" har varit ränteläget, som blivit än mer expansivt och höjer värdet på framtida kassaflöden, menar Ålandsbanken.

"En generell oro för konjunkturutvecklingen har också bidragit till en svagare utveckling till värdeaktier", konstaterar analytikerna.

Samtidigt flaggas för att techbolagens nuvarande värdering inte nödvändigtvis avskräcker, trots uppvärderingen. Då särskilt de så kallade "faang"-aktierna Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google. Nyckeln är att inte betrakta bolagen som en och samma enhet.

Alphabet, Facebook och Microsoft ses som i sektorn rimligt värderade, medan varningsflagg hissas för Amazon, Tesla, Zoom och Netflix. Där avkräver värderingarna "ett betydande mått av fantasi för att kunna motiveras", enligt banken.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.