Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-02

BÖRSEN: BRED UPPGÅNG MEN AZELIO FALLER BRANT, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt vid lunchtid på fredagen. Kindred steg efter förvärv samtidigt som Azelio backade kraftigt efter en artikel i Dagens Industri.

Vid 12.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 2.294. Aktier för 6,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var börserna överlag upp, men något mindre än i Stockholm.

De finländska verkstadsbolagen Valmet och Neles har lämnat ett förslag till ägarna om att ingå fusion. Svenska Alfa Laval, som tidigare var en intressent för att köpa Neles, kommer att ha en ägarandel om 2,3 procent av det fusionerade bolaget. Alfa Lavals aktie var upp 1,1 procent.

Bussoperatören Nobina redovisade ett resultat före skatt om 191 miljoner kronor för sitt första kvartal. Väntat var 174 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning. Även nettoomsättningen var bättre än väntat, men aktien var dock ned 3,3 procent.

Fiberkabelbolaget Hexatronics aktie handlades upp 5,3 procent efter nyheten att bolaget köpt Weterings som tillverkar dukt och slangar för telekommunikations- och jordbruksmarknaden. Prislappen hamnade på 5,6 miljoner euro med upp till ytterligare 2,8 miljoner euro i en tilläggsköpeskilling.

Bettingbolaget Kindred meddelade på fredagen att de köper resterande 66,6 procent av Relax Gaming för cirka 80 miljoner euro kontant på en kassa- och skuldfribasis. Affären väntas ge årliga synergieffekter om 8 miljoner euro. Kindred-aktien steg 7,1 procent.

Även MTG förvärvade på fredagen och aktien steg 4,4 procent. Bolaget köpte spelutvecklaren Playsimple för nästan 3,1 miljarder kronor med en beräknad tilläggsköpeskilling på 1,3 miljarder. Playsimple omsatte i fjol 706 miljoner kronor.

Solenergilagringsbolaget Azelio pressades kraftigt efter att Dagens Industri under torsdagskvällen publicerat en artikel kring kommersialiseringsfasen.

"Den senaste tiden tycks Azelio ha börjat backa gällande sina produktionsmål samtidigt som det finns frågetecken kring viktiga partner", skrev tidningen. Azelios aktie föll 16,3 procent.

Analyshuset Pareto, som har en köprekommendation på Azelio, skrev i en analys att marknadsreaktionen var överdriven och framhöll att två at de frågor som lyfts fram i artikeln bör vara välkända för alla de som bevakat bolaget noga.

ABB handlades upp 2,3 procent på fredagen. Bland annat efter att Kepler Chevreux höjt rekommendationen för aktien till köp från behåll.

C-rad klättrade nästan 6 procent efter att Pareto inlett bevakning av dess aktie med köp.

För First Venture och Wyld Networks hade bägge sin första handelsdag på fredagen.

First Venture handlades kring 8:10 kronor per aktie. Teckningskursen var 9:75 kronor. Wyld Networks var ned till 7:80 kronor per aktie, mot teckningskursen på 11 kronor.


Graf: OMXS30 fredagen den 2 juli

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.