Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

BÖRSEN: EVOLUTION OCH NORDEA LYFTER PÅ RAPPORTER, OMXS30 +1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagen tydligt ovanför nollstrecket efter en intensiv rapportmorgon där en rad bolag slog analytikernas förväntningar. Evolution steg under hög omsättning och även Nordeas siffror mottogs med öppna armar.

Omkring klockan 9.50 hade OMXS30-index stigit 1 procent till 2.327 och aktier för 4,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt ökade DAX 0,4 procent medan CAC40 i Paris handlades 1,1 procent högre.

Först ut att öppna böckerna på onsdagsmorgonen var Nordea som redovisade ett rörelseresultat på 1.338 miljoner euro för det andra kvartalet, en bit över analytikers snittestimat på 1.118 miljoner euro. Även räntenettot översteg förväntningarna. Marknadens dom blev en uppgång på 2,9 procent.

Evolution steg 4,8 procent efter att ha lämnat en rapport som var något bättre än högt ställda förväntningar. Ebitda-marginalen bet sig fast på den nivå på 68 procent som bolaget nådde i det första kvartalet och vd Martin Carlesund uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att bolaget räknar med att den nivån kommer att hålla under resten av året.

Telia kom med ett underliggande ebtida-resultat som var ungefär i linje med förväntningarna. Sverige visade en förbättrad trend jämfört med första kvartalets resultatnedgång på omkring 5 procent. Det tycktes inte vara tillräckligt för att glädja marknaden, som sänkte aktien med 3,1 procent.

Thules rörelseresultatet blev 886 miljoner kronor för det gånga kvartalet, drygt 17 procent över analytikerprognosen. Friluftsbolaget förväntar sig en längre högsäsong som löper in i tredje kvartalet. Beskeden tycktes falla investerarna i smaken som handlade upp aktien 9 procent.

Saab höjde sin försäljningsprognos för 2021 och bedömer att den organiska försäljningstillväxten kommer att bli cirka 10 procent. Siffrorna för det gångna kvartalet kom samtidigt in över förväntningarna. Aktien stärktes 9,5 procent.

Även NCC tillhörde skaran av bolag med positiv rapportreaktion. Orderingången slog förhandstipsen med 17 procent samtidigt som resultatet på sista raden överträffades med 10 procent. Aktien steg 7 procent.

Stora Enso och SSAB steg i sin tur 1 respektive 2 procent. Hoist, som lämnade vissa preliminära siffor i början av juli, tappade 7,7 procent.

Sobi ökade 4,1 procent medan Concentric handlades 5,5 procent högre på delår.

Bland andra bolagsnyheter klättrade Sedana Medical 16,5 procent. Bolaget har erhållit ett positivt utfall för sin europeiska registreringsansökan för läkemedlet Sedaconda för inhalationssedering inom intensivvård.


Graf: OMXS30 på onsdagen

Källa: Infront
Författare Direkt-SE