Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-11

BÖRSEN: FALLET TILLTOG MED CYKLISKT I BOTTEN, OMXS30 -4,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen dök nästan 5 procent på torsdagen. Cykliska aktier agerade sänke medan mer defensivt lagda pjäser klarade sig lindrigare.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 4,9 procent till nivån 1.609. Aktier för 28 miljarder kronor hade då omsatts. Europabörserna var ned ungefär lika mycket.

Det sämre börshumöret kan spåras till oro för en andra smittovåg av coronaviruset i USA efter att antalet intagna på sjukhus i Texas ökat kraftigt. Swedbank konstaterar samtidigt i en marknadskommentar att den senaste tidens börsuppgång delvis drivits av investerare som legat utanför marknaden och som hoppat på tåget på grund av rädsla att missa uppgången. Det är därmed inte osannolikt att börsen står inför en andhämtningspaus efter att ha blivit överköpt, skrev banken.

Inom storbolagsindexet OMXS30 noterades samtliga aktier ned med främst verkstadsbolag och banker i botten. Alfa Laval gick sämst med en nedgång om 7,6 procent. Barclays har sänkt sin rekommendation för aktien till undervikt. Barclays skriver att verkstadsbolagets återhämtningsväg är mycket längre än vad den är för många andra namn inom verkstadssektorn på grund av Alfa Lavals exponering mot sektorer som utöver corona pressas av strukturella faktorer. Sandvik lade sig hack i häl och tappade 7,5 procent.

Volvo retirerade 6,7 procent. Lastbilskoncernen har fått sin rekommendation sänkt till behåll av Nordea Markets, som motiverar ändringen med att "vägen tillbaka" kan dröja och pekar här på unga lastbilflottor i allmänhet.

Bland storbankerna noterades nedgångar om 5,4-7,5 procent.

Lindrigare klarade sig Swedish Match med en nedgång om 0,5 procent. Getinge och Astra Zeneca backade 2,3 respektive 2,4 procent.

Tele2 var ned 2 procent. Av en analys från Berenberg, daterad onsdag, framgick att banken ser ett attraktivt läge att gå in i Tele2-aktien efter att den relativa risken kring bolaget dämpats.

Stillfronts nettoomsättning under april och maj uppgick till 851 miljoner kronor med ett justerat ebit-resultat på 310 miljoner. Gamingbolaget meddelar att det under perioden sett fortsatt starkt momentum och stark utveckling i sin spelportfölj. Å andra sidan kommenterar vd Jörgen Larsson att en normalisering av marknadsklimatet har setts under slutet av maj. Aktien var upp 1,7 procent.

Medicinteknikbolaget Arjo räknar med att rörelseresultatet i det andra kvartalet kommer att öka med över 30 procent, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Aktien steg 2,1 procent.

Paradox pressades 15,3 procent efter att Spiltan, Lerit Förvaltning och Dalex i Stockholm sålt aktier för närmare 1 miljard kronor.

Oljebolagen tappade mark i spåren av ett fallande oljepris. Lundin Energy, Africa Oil, Tethys Oil och Enquest var ned mellan 4,5-10 procent. IPC dök 13,6 procent medan Shamaran föll 17,8 procent.

E-handelsplattformen Mandel Designs aktie rusade 313 procent. Bolaget, som hade handelspremiär på Spotlight i onsdags, uppgav sig inte känna till någon underliggande anledning eller kurspåverkande icke offentliggjord information som kan förklara uppgången.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen 11 juni

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.