Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-09

BÖRSEN: FÖRSIKTIGT UPPGÅNG, HANSA NEDÅT, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades försiktigt uppåt runt lunchtid på torsdagen. Små rörelser har noterats, då marknaden pendlat ovan nollstrecket.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var runt 12.30-tiden upp 0,1 procent till nivån 1.714. Aktier för knappt 5,9 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Storbolagsindexet presterade sämre än sin tyska motsvarighet DAX-index som steg 1,3 procent.

Electrolux avancerade 3,3 procent och placerade sig i toppen av storbolagsindexet. Under tisdagskvällen meddelade bolaget att förlusten för det andra kvartalet väntas bli 100 miljoner kronor, vilket kan ställas i relation till Infronts prognossammanställning i maj som penslat in en förlust på 871 miljoner kronor.

Swedbank återfanns också på vinnarlistan med ett lyft på 1,1 procent. Banken har rekryterat Jon Lidefelt till ny chef för baltisk bankverksamhet och Charlotte Rydin till ny chefsjurist för koncernen.

I den röda änden av storbolagsindexet återfanns i stället SSAB och Swedish Match, som backade 1,5 respektive 1,0 procent.

Hansa Biopharma placerade lite drygt 4,4 miljoner stamaktier i den riktade nyemission som bolaget meddelade om på onsdagen. I samma veva kom besked om att rörelseresultat för det första halvåret sjönk till -193 miljoner kronor (-156). Aktien var ned omkring 10,3 procent och var börsens näst mest omsatta.

Negativa pandemieffekter på Sdiptechs verksamheter har fortsatt avta. Per den 8 juli levererar koncernen 95 procent av planerat ordervärde, en ökning från 90 procent för en månad sedan och 85 procent för drygt två månader sedan. Aktien steg lite drygt 4,6 procent efter uppgifterna.

Evolution Gaming handlades upp 2,1 procent. Kasinoleverantören har blivit höjd till behåll av ABG Sundal Collier, som haft sälj på bolaget sedan bevakningen initierades i mars 2018.

Magnolia Bostad har tecknat avtal om förvärv av del av fastigheten Kungsängens-Tibble i Upplands-Bro kommun. På fastigheten planerar Magnolia Bostad att utveckla cirka 400 bostäder. Samtidigt har Pareto höjt riktkursen till 71 kronor. Aktien klättrade 11,6 procent till 53 kronor.

Tangiamo Touch, verksamt inom sensorteknologi för touchskärmar, avancerade 15,1 procent efter bolaget meddelat att Playtech kommer att genomföra produkttest av Tangiamos ADR-system för online samt för landbaserade produkter. Bolaget mottog även en order på 0,7 miljoner kronor inom ett tidigare knutet ramavtal.

Nätmäklaren Avanza sänktes till sälj från tidigare behåll av Carnegie, riktkursen höjde dock till 115 kronor. Avanza-aktien var ned 2,8 procent till 151.

Surgical Science agerade i motsatt riktning och steg 4,6 procent till 79:90 efter att Pareto inlett bevakning med en köprekommendation och riktkursen 97 kronor.


Graf: OMXS30 torsdagen den 9 juli

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.