Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-26

BÖRSEN: GÅR MOT EN ÖPPNING I MOLL, ÖKNING CORONAFALL OROAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en negativ öppning på måndagen. Den föregående börsveckan avslutades uppåt i Stockholm, men med nedgångar i USA på fredagskvällen och en sidledes utveckling i Asien på måndagsmorgonen.

Omkring klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en nedgång i området runt 1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Vid samma tidpunkt var de europeiska terminerna ner i samma härad. Även de amerikanska terminerna var ner runt procenten i den tidiga förhandeln.

Investerarnas uppmärksamhet fortsätter att flacka mellan rapportsäsong, coronaspridning, amerikanskt stimulanspaket och presidentval.

I den amerikanska förhandeln vände terminerna ner inför starten på den sista hela handelsveckan före presidentvalet efter rapporter om en kraftig ökning av coronafall i landet.

På europeisk front har Spaniens premiärminister utlöst nödläge med anledning av spridning, med möjlighet för regioner att utlysa utegångsförbud.

Bland svenska bolagsnyheter har det amerikanska läkemedelsverket FDA beslutat att låta studien kring Astra Zenecas vaccinkandidat mot covid-19, som varit pausad sedan den 6 september, fortsätta.

Flera svenska storbolag öppnade böckerna under den förra veckan. Electrolux uppvisade rekordresultat men var trots det ned 0,7 procent till 205:20 på fredagen. Pareto Securities har dock en mer positiv syn och har höjt sin rekommendation till köp från behåll. Riktkursen höjs till 230 från 210 kronor. Electrolux stängde på 205:20 kronor i fredags. SEB Equities har höjt riktkursen för Electrolux till 260 kronor från 245 kronor, med upprepad köprekommendation.

Även Telia straffades i onsdags med en kursnedgång trots en rapport som bjöd på positiva besked. Affärsvärlden menar dock att det har gett köpläge i aktien.

Betssons rapport fick däremot ett varmare mottagande på fredagen och aktien steg 9 procent till 76:60 kronor. Efter rapporten har Pareto Securities höjt rekommendationen till köp från behåll, och riktkursen höjs till 82 från 69 kronor. Kollegorna på SEB Equities har höjt riktkursen för speloperatören till 78 kronor från 69 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för Nolato till behåll från köp. Bolaget presenterade starka siffror för det tredje kvartalet och Nordea uppskattar fortsatt Nolato, men aktien har presterat starkt och handlats upp 55 procent i år, motiverar Nordea sänkningen.

Marknaden tenderar att värdera fastighetsutvecklare efter dagsform trots att verksamheten är långsiktig menar DI:s analytiker och sätter köp på bostadsbyggaren Besqab i tidningens avdelning Veckans aktie. Ett par dåliga år har, enligt tidningen felaktigt, fått investerarna att döma ut bolaget.

I sektorn har Nordea Markets höjt riktkursen för Bonava till 93 kronor från 84 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 78:45 kronor på fredagen efter en uppgång med 17 procent efter bolagets rapport för det tredje kvartalet samma dag.

Magnolia Bostads styrelse meddelade under helgen att en utdelning om 2 kronor per aktie kommer att föreslås för verksamhetsåret 2019.

Börsveckan lämnar i senaste numret köpråd för Zalando, Redsense, Nyfosa, Kinnevik och Byggmax. För Qliro Group och Husqvarna blir rådet att avvakta.

SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Ica till behåll från köp. Riktkursen sänks till 440 från 520 kronor. Det framgår av en analys med titeln "Things will get tougher from here on". Aktien stängde på 435:70 kronor på fredagen.

På måndagen handelsdebuterar functional foods-företaget Lohilo Foods på Nasdaq First North. Den nyemission på 30 miljoner kronor som gjordes inför noteringen tecknades till 960 procent. Teckningskursen på 22 kronor per aktie värderade företaget till 293 miljoner kronor före kapitaltillskottet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.