Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-17

BÖRSEN: HANDELSBANKEN NER EFTER ANALYSER, OMXS30 -0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har i likhet med europeiska börser inlett torsdagen med en nedgång. Handelsbanken som fått rekommendation och riktkurser sänkta av analytiker tyngde storbolagsindexet.

Omkring klockan 9.50 var Stockholmsbörsens OMXS30 ned 0,7 procent till nivån 1.826. Aktier för 3 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten var DAX i Frankfurt medan CAC40 i Paris ner omkring 1 procent.

Bland storbolagen syntes Autoliv och Nordea i botten med nedgångar i storleksordningen 1,7-1,8 procent.

Sämst gick det för Handelsbanken som backade 3,5 procent till 80:90 kronor. Efter gårdagens besked om stora nedskärningar och satsningar på digitalisering har flera analyshus yttrat sig om framtida potential för banken.

SEB:s analytiker menar att Handelsbankens intäkter riskerar att sjunka snabbare än vad banken lyckas sänka kostnaderna, och sänker sin riktkurs till 75 kronor (87) med bibehållen säljrekommendation. Även Nordea och Kepler Cheuvreux har sänkt sina riktkurser.

Handelsbankens kollegor i Danmark och Tyskland har dock en mer positiv syn och såväl DNB Market som Deutche Bank behåller sina köprekommendationer och höjer riktkurser något till 105 (103) respektive 107 (105) kronor.

Bland fåtalet vinnaraktier fanns defensiva bolag som Astra Zeneca och Essity som steg 0,6 respektive 0,2 procent. Jefferies har inlett bevakning av hygienbolaget med köprekommendation och riktkurs 343 kronor. Aktien handlades till 302:80 kronor.

Bravida och Sweco har båda meddelat att utdelningar föreslås återinföras. Swecos besked mottogs med ro och aktien var upp 0,2 procent, medan Bravida handlades upp drygt 1 procent.

Det digitala magasinbolaget Readly gjorde handelsdebut på Stockholmsbörsen. Investerarna var villiga att betala drygt två kronor över teckningskursen på 59 kronor. Uppsagda avtal med Bonnier News och Aller Media skapade turbulens inför noteringen, och analytiker har varit måttligt imponerade som värderade bolaget till omkring 2 miljarder kronor.

Anoto drog iväg 18 procent efter besked om att ett antal investerare i Sydkorea via ett avsiktsavtal uttryckt vilja att investera motsvarande 4 miljoner dollar i Anotos dotterbolaget Knowledge AI.

Odd Molly steg 5,6 procent efter att på onsdagen stigit 7,6 procent. Bolaget som sedan fastighetsmagnaten Ilija Batlja klivit in som största ägare, successivt tagit kliv mot att bli ett fastighetsbolag, har inte gjort några större avtryck i nyhetsflödet. Så här långt i september är aktien upp nära 30 procent.

Torsdagens makroagenda bjuder bland annat på räntebesked från Bank of England efter lunch och på eftermiddagen kommer siffror över nyanmälda arbetslösa i USA.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.