Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-23

BÖRSEN: IHÅLLANDE UPPGÅNG, CAMURUS RUSADE, OMXS30 +1,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stängde upp och lyckades försvara förmiddagens kursuppgångar, trots viss oro över virusutveckling och hur handelsavtalet mellan Kina och USA kan komma att utvecklas framöver.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 1,6 procent till 1.683. Aktier för 19,7 miljarder var då omsatta på börsen. På kontinenten var tyska DAX vid samma tidpunkt upp 2,3 procent, samtidigt som franska CAC40 avancerade omkring 1,3 procent.

Uppgifter om att den USA:s handelsrådgivaren i en intervju skulle ha sagt att handelsavtalet mellan USA och Kina är över skakade kortsiktigt börserna, men förklarades snabbt efteråt och ansågs vara tagna ur sin kontext.

Sentimentet på marknaderna lyftes på tisdagen efter positiva PMI-besked från euroområdet.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, konstaterade att PMI-utfallet indikerar ännu en avsevärd lättnad i regionens nedgång i juni. Produktion och efterfrågan faller fortfarande men kollapsar inte längre.

På vinnarsidan inom det svenska storbolagsindexet låg Sandvik och H&M högst med uppgångar om cirka 3,7 procent. Därefter följde Electrolux och Assa Abloy. I botten återfanns bolag med mer defensiv profil såsom SCA med nedgång om 2,3 procent.

Bland andra svenska bolag återfanns läkemedelsbolaget Camurus som avancerade 14,9 procent efter att ha justerat upp prognoserna för helåret 2020. Bolaget förväntar sig nu en omsättning i spannet 340-380 miljoner kronor, jämfört med tidigare prognos på 290-330 miljoner kronor.

Telia klättrade 3,1 procent. Swedbanks aktiechef Fredrik Warg menade, i intervju med Di, att den senaste tidens nyheter är ett steg i rätt riktning för bolaget som har mycket som talar för sig.

I vätgassektorn fortsatte Impact Coatings avancera med 19,4 procent och Cell Impact med 16,5 procent.

Bränslecellsbolaget Powercell steg 9,4 procent. Bolaget har fått en order från Bosch på bolagets Powercell S3. Ordervärdet uppgår till cirka 26 miljoner kronor och kommer levereras löpande under 2020.

En annan av dagens kursvinnare var mjukvarubolaget Enea som lyfte 6,7 procent efter höjd riktkurs från SEB på närmare 30 procent.

Lammhults Design Group genomför en strukturell förändring av företagets produktion och kommersiella verksamhet, en omstrukturering som innebär engångsposter om cirka -35 miljoner kronor. Aktien föll drygt 3,9 procent efter måndagens uppställ på 16 procent som kom med stöd av en köprekommendation från Affärsvärlden.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdagen 23 juni

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.