Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-05

BÖRSEN: INLEDS NEDÅT, BYGGMAX OMVÄND VINSTVARNING, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckans handel på måndagen nedåt. En liknande utveckling syntes på de ledande Europabörserna samtidigt som USA-börserna håller måndagsstängt efter söndagens självständighetsdagsfirande.

Vid 9:30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 2.276. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa noterades tyska DAX-index ned 0,6 procent och franska CAC40 backade 0,5 procent.

Bland storbolagen var Boliden i topp med ett avancemang på 0,5 procent, medan Evolution och Atlas Copco tyngde storbolagsindexet med nedgångar på 1,3 respektive 1,4 procent.

Byggmax avancerade 6,7 procent. Byggvaruhuskedjan lämnade på morgonen en omvänd vinstvarning där bolaget spår ett rörelseresultat väsentligt högre än föregående år. Rörelseresultatet för det andra kvartalet 2021 mätt som ebita förväntas uppgå till cirka 450 till 460 miljoner kronor.

Aegirbio klättrade 12 procent. Diagnostikbolaget har tillsammans med tredjepartsleverantörer säkerställt att man ska kunna leverera upp till nio miljoner covid-19-tester per månad med start i augusti.

First North-listade Intervacc, verksamt inom djurhälsa, uppger att engelska Veterinary Medicines Directorate (VMD) har lämnat ett positivt utlåtande för Strangvac, ett vaccin mot hästsjukdomen kvarka, i Storbritannien. Aktien var upp 1,6 procent.

AI-företaget Artificial Solutions har fått en order avseende bolagets molntjänst från ett globalt företag. Aktien handlades dock ned knappt 7 procent.

OX2 backade 1,7 procent. Vind- och solkraftsbolaget har säkrat ett vindkraftsprojekt med kapacitet på 57 megawatt i en auktion i Polen.

Bland fastighets- och byggbolagen har Castellum förvärvat en finsk fastighetsportfölj genom att förvärva Kielo för 6,5 miljarder kronor. Aktien noterades upp 0,5 procent.

Skanska har tecknat avtal om att bygga en råvattentunnel i Norge till ett värde av cirka 3,4 miljarder kronor. Samtidigt har byggbolaget tecknat avtal i USA om att bygga ett nytt folkhälsolaboratorium värt cirka 3,8 miljarder kronor. Skanska-aktien var ned 0,7 procent.

På rekommendationsfronten har Börsveckan stämplat JM, ABB, Zinzino och New Wave med köp i det senaste tidningsnumret. JM noterades oförändrad, ABB ned medan Zinzino och New Wave var upp 3,3 respektive 2,5 procent. Zinzino har dessutom meddelat en intäktsökning om 17 procent under andra kvartalet 2021 jämfört med motsvarande period i fjol.

Nordea Markets sänker sin rekommendation för Nobina till behåll från köp. Bussoperatören redovisade på fredagen sina siffror för det första kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2021/2022. Aktien tappade 6 procent.

Beyond Frames Entertainment har beslutat om en riktad nyemission av nära 1,5 miljoner aktier till en teckningskurs om 31 kronor per aktie. Bolaget tillförs därmed 45 miljoner kronor före emissionskostnader. Aktien handlades till 35:6 kronor vilket motsvarar en rabatt på 13 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 5 juli

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.