Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-04

BÖRSEN: IPC FÖLL TROTS HÖGRE PRODUKTIONSGUIDNING, OMXS30 -0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte handlas nedåt vid lunchtid på måndagen. På kontinenten noterades en liknande utveckling men i mindre utsträckning, vilket gjorde Stockholm till en klar förlorare trots något uppmuntrande statistik från Konjunkturinstitutet.

Vid 12.00-tiden noterades en nedgång för OMXS30-indexet på 0,7 procent till 1.734. I Frankfurt backade samtidigt DAX 0,4 procent, medan CAC 40-indexet i Paris avancerade 0,4 procent.

Konjunkturinstitutet publicerade sin extramätning bland företag som visade att en mindre andel företag upplever en minskad omsättning på grund av coronapandemin. Dock är förändringarna små och det största tappet finns fortsatt inom tillverkningsindustrin. Vidare uppgav totalt 60 procent av de tillfrågade som svarade att de haft ett omsättningstapp över huvud taget.

I storbolagsindexet noterades Autoliv i toppskiktet med en uppgång på 0,8 procent, medan Atlas Copco handlades ned 2,2 procent och placerade sig i botten.

IPC backade drygt 2 procent efter att ha släppt rapport som visade att oljebolaget visat ett större tapp ned till 12,2 miljoner dollar på ebitda-nivå (74,6). På plussidan fanns att bolaget nu höjer sin produktionsprognos, efter att tidigare under våren ha sänkt densamma, och nya kreditfaciliteter med förlängda löptider.

Hövding, ett annat rapportaktuellt bolag kända för sina krockkuddehjälmar med samma namn som bolaget, var oförändrad. Rapporten visade att intäkterna ökade till 33,5 miljoner kronor under andra kvartalet (28,2), men alltjämt röda siffror i resultatet, -9,5 miljoner på ebitda-nivå. Det var dock en klar förbättring mot fjolårets andra kvartal då förlusten var 17,9 miljoner kronor.

Elekta vände nedåt och backade 5,3 procent efter det 15-procentiga lyftet på måndagen, drivet av Siemens Healthineers bud på Elektas konkurrent Varian.

Mobilspelutvecklaren G5 Entertainment var bland de stora vinnarna på måndagen och fortsatte på samma trend under tisdagen. Vid lunchtid var aktien upp 10 procent, och har stigit 23,4 procent de senaste tvåhandelsdagarna.

Handelsbanken inledde bevakning av mobilspelsbogalet med en köprekommendation. Riktkursen sattes till 322 kronor, samtidigt som aktien bytte ägare vid 251:40 kronor på måndagen. Köprådet baseras i huvudsak på tre faktorer: förmodad stark vinsttillväxt, fina förvärvsmöjligheter och lägre risk.

First North-listade Cell Impact meddelade att bolagets produktionsteknik Cell Impact Forming, som initierades i januari 2020 tillsammans med japanska NKC, nu är avslutat med "mycket tillfredställande" resultat. Aktien var upp 7,1 procent.

Klockan 13.00 väntas rapport från den finska däcktillverkaren Nokian Renkaat, en av dagens få agendapunkter.


Graf: OMXS30 måndagen den 3 augusti:

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.