Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-13

BÖRSEN: LUGN NYHETSDAG, MEN ACTION INOM GAMING, OMXS30 -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stängde strax under nollstrecken på torsdagen efter en lugn handel präglad av rapporterande gamingbolag och ett par biotekniknyheter. Fastighetsaktier gick relativt bra, men det gjorde inte Fingerprint Cards och Xspray.

Storbolagsindexet OMXS30 landade på 1.787, motsvarande 0,1 procent och det var bättre än de stora marknadsplatserna i Europa. Omsättningen i Stockholm uppgick till 14,4 miljarder kronor.

Inga större nyheter kunde noteras under dagen gällande konflikten mellan USA och Kina, inte heller på coronafronten.

Amerikansk statistik visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 228.000 personer förra veckan och uppgick till 963.000 personer. Det var lägre än väntat och dessutom första gången denna datapunkt understeg 1 miljon sedan i mitten av mars, ett faktum som möjligen gav visst stöd till de ledande USA-indexen som till övervägande del öppnade på plus.

På hemmaplan gick flera fastighetsaktier bättre än snittet: Klövern och Fabege gick upp 2-3 procent. Till torsdagens förlorarskara fick bland andra stålaktien SSAB sälla sig med en nedgång på 1,5 procent.

Mest action var det kring de rapporterande gamingbolagen Embracer och G5 Entertainment.

Embracer redovisade ett rörelseresultat före avskrivningar, ebitda, om 965 miljoner kronor, att ställa mot förväntningarna på 675 miljoner kronor.

Embracer offentliggjorde traditionsenligt även en rad förvärv under rapportmorgonen. Aktien handlades upp 11 procent och aktien var länge mest omsatt i Stockholm under torsdagen, men fick se sig omkörda av mer tradionella papper som HM och Ericsson under sluttimmarna.

G5 Entertainment kunde också stoltsera med en tydlig resultatförbättring och det gladde marknaden som handlade upp aktien med 30 procent.

G5 hade det tuffare för ett par år sedan, något som satte stora avtryck i aktiekursen. Men nu har den stigit med 250 procent sedan årsskiftet till nivåer kring 350 kronor. All-time-high, som sattes våren 2018, ligger strax under 600 kronor.

Även Stillfront, som släppte sin rapport på onsdagen och vars aktie då backade, låg högt i omsättningsligan. Aktien rekylerade upp nästan 5 procent.

Bettingbolaget Leo Vegas steg 2,3 procent efter sin rapport och drog med sig Kindred som avancerade 3 procent.


Satellitbolaget Ovzon blev värt 27 procent mer på torsdagen efter att fondförvaltaren Christian Brunlid hyllat aktien som ingår i hans fond.

"Aktiekursen kommer att tripplas på tre års sikt, det är jag helt övertygad om", sade han.

Fingerprint Cards föll med 12,5 procent. Biometribolagets rapport innehöll en rörelseförlust på nästan 17 miljoner kronor, "inte tillfredställande", enligt bolagets vd Christer Fredrikson.

Xspray Pharma sjönk 41 procent efter att bolaget på onsdagskvällen meddelat att den första studien med produktkandidaten Hynap-Dasa preliminärt inte uppfyllde kraven på så kallad statistisk bioekvivalens.

På andra sidan skalen hittades Isofol Medical vars aktie handlades upp cirka 33,5 procent. Bolaget har tecknat ett licensavtal för läkemedelskandidaten arfolitixorin i Japan.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen den 13 augusti
Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.