Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-28

BÖRSEN: MIPS RAKAR I HÖJDEN, EVO RAPPORT-FALLER, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vidare söderut i torsdagens öppning, efter att den hektisk rapportagendan som avhandlats under morgonen satt spår i kurslistorna.

Storbolagsindexet OMXS30 handlades ned med 0,6 procent till nivån 2.309 efter en dryg halvtimmes handel och det var framför allt livekasinobolaget Evolution som drog ned tillsammans med tillika kvartalsrapporterande mätteknikbolaget Hexagon och molnkommunikationsbolaget Sinch som backade på negativa sektornyheter.

Evolution presenterade en markant tillväxt (97 procent) för tredje kvartalet men ändå en lägre omsättning än väntat. Ebitda-marginalförstärkningen var 1,6 procentenheter högre än Infronts estimat och rörelseresultatet i princip i linje med förväntan. Rapporten och vd Martin Carlesunds uttalande i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt om att bolaget kommer slå tidigare marginalprognos för helåret räckte dock inte till för att vinna investerarnas gunst. Aktien föll omkring 6 procent.

Martin Carlesund räknar med att en ebitda-marginal på 69,9 procent från senaste kvartalet kommer bidra till att helårsmarginalen blir bättre än den tidigare guidningen om ebitda-marginal på 68 procent, enligt intervjubeskeden.

Sinch backade i sin tur sedan den amerikanska sektorkollegan Twilio backat 11 procent i Wall Streets efterhandel. Twilios guidning för fjärde kvartalet kom in svagare än väntat – vilket inte vägdes upp av att tredje kvartalet var något bättre än väntat. Sinch-aktien var näst lägst i OMXS30 omkring 4 procent ned.

Därefter backade Hexagon omkring 2,5 procent, efter en rapport i princip i linje med förväntan, med viss dragning nedåt på resultatraderna. Vd Ola Rollén talade likt så många andra om utmaningar i komponentförsörjning i kombination med stark efterfrågan.

Byggbolaget Skanska var också i bottenskiktet, cirka 0,5 procent ned. Kvartalsrapporten kom in med en omsättning 7 procent under förväntan men en marginal som överträffade Infronts konsensus.

Andra förlorare i rapportflödet var krantillverkaren FM Mattsson, e-handlaren BHG Group och Electrolux Pro med svagare rapporter än väntat. Vinnare var i stället dagligvarukedjan Ica och hotellbolaget Scandic.

Det längsta strået av bolagen på Stockholmsbörsen drog hjälmteknikbolaget Mips, som lade fram en rapport där kombinationen tillväxt som kraftigt överträffade Infronts konsensusförväntningar (82 procent mot väntade 30 procent) och marginalförbättringar ledde till att rörelseresultatet slog analytikernas estimat med 59 procent. Aktien rakade i höjden med 19 procent.

Marknadsundersökningsföretaget Cint handlades också kraftigt upp efter beskedet från onsdagskvällen om att amerikanska Lucid köps upp, samt utfall i den riktade nyemission som ska delfinansiera förvärvet. Kapitalanskaffningen tillför 4,4 miljarder kronor och gjordes till 111:50 kronor. Aktien steg 15 procent till 131 kronor.


Bild: Stockholmsbörsens OMXS30 torsdagen den 28 oktober

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE