Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-11

Börsen närmar sig rekordnivåer - Analytikern kommenterar

wysiwyg_image

I skrivande stund handlas OMXSPI runt 1 003 punkter vilket betyder att Stockholmsbörsen har mindre än 0,5 procent kvar till tidigare all time high på 2 008 punkter.

OMXS30-listan toppas av Essity som stiger över 3 procent efter en köprekommendation från Handelsbanken. Boliden ligger tvåa i listan och klättrar nära 3 procent.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar:

- Börsen ser onekligen pigg ut och det är sannolikt en kombination av överlag starka rapporter och där marknaden väljer att se glaset lite mer halvfullt än halvtomt vad gäller komponentbristens påverkan på bolagen framöver. Att vi nog sett det värsta och att de negativa effekterna nu kommer att börja klinga av. Det ger råg i ryggen.

Han fortsätter:

Samtidigt spökar inflationen och vi fick nya siffror från såväl USA som Tyskland som påvisar att inflationen är fortsatt hög. Däremot har räntorna hållit sig något lugnare, förmodligen för att de gick lite väl fort uppåt tidigare och att marknaden inte är lika rädd att centralbankerna kommer höja räntan för snabbt. Även om förväntningarna på räntebanan trots allt har flyttas fram på bred front.

Volvo Cars rusar, Readly rasar

Bra går också skogsjättarna SCA och Boliden som stiger över 2 procent och hjälper till att dra upp börsen. Den nya småspararfavoriten Volvo Cars rusar nära 8 procent.

Readly går mot strömmen och rasar 12 procent efter morgonens rapport. Även Leo Vegas backar över 3 procent på sitt delårsresultat.

Elanders har köpt 80 procent av det amerikanska supply chain management-företaget Bergen Shippers i miljardaffär. Elanders rusar över 8 procent på nyheten.

Rekar

HSBC sänker Lundin Energy från behåll till minska. Calliditas har fått en sänkt rek av SEB – från köp till behåll. Lundin backar över 4 procent medan Calliditas rasar drygt 9 procent.

Lundin Energy påverkas också av att bolagets majoritetsägare och ordförande Ian Lundin och den tidigare vd:n Alex Schneiter åtalas för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan 1999-2003.

Författare Redaktionen