Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-23

BÖRSEN: NORDEA VINNARE PÅ TUNG RAPPORTFREDAG, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade fredagen på grönt. En intensiv rapportvecka, som indexmässigt slutade på ett minus, har bjudit på både ris och ros. På fredagens kom styrkebesked inte minst från Nordea och Autoliv som under dagen slogs om vinnarplatsen inom storbolagsindexet.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,2 procent till 1.820, samtidigt som aktier för cirka 22 miljarder kronor var omsatta på Stockholmbörsen. På kontinenten stärktes tyska DAX med 0,8 procent medan franska CAC40 noterades 0,9 procent högre.

Den gångna veckan har präglats av en mängd rapporter och på fredagen var det, bland många andra, Nordeas och Autolivs tur.

Storbanken överträffade förväntningarna med sin delårsrapport, där rörelseresultatet var 23 procent bättre än Infronts estimat. Besked gavs också om avsikt att ge utdelning för 2019, en utdelning som ställdes in på grund av covid-19-relaterade restriktioner från Europeiska centralbanken i våras.

Nordea steg med 3,6 procent och blev vinnare för dagen. Övriga storbanker hängde på uppgången och stod mellan 0,1-0,8 procent högre.

Vid lunchtid rapporterade Autoliv och Veoneer.

Autolivs justerade rörelseresultat och rörelsemarginal var klart bättre än analytikerna förväntat sig och bolaget återinförde även prognoserna för 2020 i samband med rapporten. Bolaget bedömer att den organiska försäljningstillväxten för det innevarande året kommer att bli cirka -13 procent, något bättre än vad analytikerna befarat. Autoliv stängde 2,7 procent högre.

För avknoppningen Veoneer var resultatet sämre än förväntat för det tredje kvartalet, men bolaget upprepade att rörelseförlusten för 2020 kommer att bli lägre än vad den var 2019, på jämförbar bas. Samtidigt höjde bolaget sin prognos för kassaflödet under det andra halvåret. Veoneer handlades ned 0,5 procent.

Andra storbolag på plus var Sandvik, Telia och SKF som stärktes mellan 1-1,6 procent.

På minussidan av OMXS30 fanns Electrolux, som inte riktigt lyckades övertyga köparna, trots marginalförbättring, höjda prognoser för de flesta geografiska och framförallt de mest viktiga marknaderna. Aktien, som har stigit under de senaste månaderna, sjönk med 0,7 procent på fredagen.

På ett liknande sätt var det för ABB. Bolaget slog förväntningarna både vad gällde omsättning och operationellt rörelseresultat, men spådde att omsättningstillväxten kommer minska i fjärde kvartalet jämfört med det tredje. Aktien sjönk 1,6 procent.

Utanför storbolagsindexet sågs Betsson lyfta med 9 procent efter att intäkterna och rörelseresultatet kom in högre än väntat. Dessutom vittnade bolaget om flygande start på det fjärde kvartalet.

Bonava steg 17 procent efter att ha kommit med rapport. Enligt uppgifter till Direkt höjde Carnegie sin rekommendation för aktien till köp från behåll under eftermiddagen, varefter aktien fick extra bränsle.

Andra rapporterande bolag som steg var Epiroc (+9,4 procent), och Thule (+6,1). Dometic, ÅF och ICA tillhörde samtidigt förlorarskaran.


Graf: OMXS30 den 23 oktober

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.