Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-18

BÖRSEN: OREGELBUNDEN INLEDNING ATT VÄNTA PÅ FREDAGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas få en lugn inledning på fredagen i spåren av räntebeskedet från Federal Reserve i USA.

De amerikanska börserna såg en blandad utveckling på torsdagen, i spåren av onsdagskvällens Fed-besked. Teknikbolagen var relativvinnare med Microsoft som draglok, efter att amerikanska långräntor fallit tillbaka.

Kursförändringen för S&P500 index efter att Stockholmsbörsen stängt på torsdagen till USA-börsernas ordinarie stängning vid klockan 22.00 var blygsam.

Kursförändringarna i Asien var blandade på fredagsmorgonen präglat av Federal Reserve. I Hongkong steg index medan Tokyobörsen handlades oregelbundet. Bank of Japan gjorde som Fed och lät styrräntan förbli oförändrad.

Terminshandeln på de ledande Europabörserna pekade på små rörelser med noteringar för Paris- och Frankfurtbörsen kring oförändrade nivåer. Även förhandeln hos IG i Stockholm indikerade en oregelbunden start på fredagens handel.

Saab har fått en order om leveranser av träningssystem till den amerikanska marinkåren med ett potentiellt ordervärde på drygt 128 miljoner dollar.

Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation för Trelleborg till jämvikt från övervikt.

Ett annat bolag som får se sin rekommendation för aktien nedgraderad är Assa Abloy, men här är det Nordea Markets som sänker rekommendationen till behåll från köp. Samtidigt har SEB höjt sin riktkurs för Assa till 270 kronor från tidigare 250 kronor.

JP Morgan sänker sin rekommendation för Swedish Match till neutral från övervikt.

DNB Markets inleder bevakning av Embracer med rekommendationen köp och riktkursen 300 kronor.

Teckningskursen i den riktade emission som fastighetsbolaget Amasten genomförde efter börsens stängning på torsdagen blev 10:25 kronor per aktie. Bolaget tillförs cirka 666 miljoner kronor före emissionskostnader. Rabatten i kursen låg på drygt 5 procent.

Forskningsbolaget Immunicum tillförs cirka 141 miljoner kronor i en riktad emission till kursen 4:25 kronor per aktie motsvarande en kursrabatt på drygt 7 procent och med en utspädning på cirka 17 procent för befintliga aktieägare.

Djurhälsobolaget Intervacc har fått ett positivt utlåtande i Europa bör sitt vaccin mot hästkvarka. Ett besked från EU-kommissionen väntas under tredje kvartalet 2021.

Karolinska Developpment kommer att få en positiv resultateffekt på en kvarts miljard kronor eller cirka 1:42 kronor per aktie i det andra kvartalet efter en ökning av det bokförda värdet i Dilafor.

Tillströmningen av nya handlade bolag i Stockholm fortsätter. Bland nytillkomna bolag på fredagen finns Codemill och djurhälsobolaget Vimian som båda tar plats på First North.

På fredagen gör Codemill debut på First North. Inför noteringen gjorde bolaget en emission på 48 miljoner kronor med teckningskurs 19 kronor per aktie, vilket värderade mjukvaru- och teknikbolaget till 247 miljoner kronor. Emissionen tecknades till 211 procent.

Premiär på First North är det även för djurhälsobolaget Vimian. Inför noteringen gjorde bolaget inget erbjudande till allmänheten utan en placing av befintliga aktier till institutionella och kvalificerade investerare.

Två andra bolag som börjar handlas på First North under fredagen är Hexicon och Physitrack.

Erbjudandet av aktier i Physitrack, ett B2B SaaS-bolag och virtuell vårdgivare inom distansbaserad vård, uppges ha blivit kraftigt övertecknat. Priset i erbjudandet fastställdes till 40 kronor.

Teckningskursen i Hexicon var 3 kronor per aktie i ett erbjudande som av bolaget beskrivs som "kraftigt övertecknat".

Archelon Natural Resources gör sin första handelsdag på marknadsplatsen NGM Nordic SME.

Den nyemission på 26,2 miljoner kronor som Eevia gjorde inför sin notering på Spotlight tecknades till 416 procent. Investerare får dock vänta på att handla med aktien då preliminärt datum för start av handeln är satt till den 29 juni, 2021.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.