Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-04

Börsen: Osäker valutgång tynger

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen sjönk i onsdagens inledande handel, men den mer rejäla initiala nedgången dämpades något. Den jämna striden i det amerikanska valet ledde till oro på finansmarknaderna.

Cykliska aktier var förlorare i öppningen medan Astra Zeneca stack ut bland vinnarna.

Vid 9.50-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,4 procent till 1.765. Aktier för 3,1 miljarder kronor hade då omsatts. Även på de ledande Europabörserna backade indexen initialt, men en viss återhämtning sågs och Londonbörsen handlades kring nollan. Frankfurtbörsen var dock ned 0,9 procent och Paris backade cirka 0,3 procent.

De resultat som hittills är klara visar att Donald Trump går bättre än vad de sista opinionsmätningarna visade. Sannolikheten för en "blå våg" har minskat markant och i kombination med risken för legala utmaningar mot valresultatet ökar det risken för en utdragen period av osäkerhet om valresultatet, skriver ING i en snabbanalys.

I Stockholms storbolagsindex var industribolagen stora förlorare. Sandvik, som nedgraderats av Nordea till behåll (köp), gick ned 3,6 procent, SKF backade 1,9 procent och SSAB sjönk 1,6 procent.

Defensiva aktier återfanns däremot på plussidan. Astra Zeneca steg 2,8 procent, Swedish Match och Securitas stärktes dryga 1 procent vardera.

Volvo utvecklades bättre än index, -0,3 procent. Statistik från ACT visade att orderingången på den nordamerikanska lastbilsmarknaden i det tunga segmentet uppgick till 38.900 enheter i oktober, en ökning med 27 procent jämfört med i september.

Bland de rapportaktuella bolagen gick Sweco upp 1,5 procent. Teknikkonsultens ebita-resultat på 417 miljoner kronor för det tredje kvartalet slog analytikernas förväntningar som låg på 367 miljoner kronor.

Coor Service Management steg 3,4 procent. Det justerade ebita-resultatet blev 140 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020, jämfört med analytikernas snittestimat på 118 miljoner, enligt Infront.

Scandi Standard handlades upp 3,4 procent. Kycklingföretagets justerat rörelseresultat steg till 147 miljoner kronor (125). Bolaget räknar med att fortsätta leverera ett förbättrat justerat rörelseresultat i det fjärde kvartalet 2020, jämfört med samma kvartal föregående år.

Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, backade däremot 1,2 procent efter att ha rapporterat ett rörelseresultat på 57 miljoner kronor, vilket var i linje med förväntningarna.

Specialistläkemedelsbolaget Orexos resultat tyngdes av ökade kostnader och uppgick till -84,9 miljoner kronor efter skatt det tredje kvartalet (112). Aktien föll cirka 11 procent.

I nyhetsflödet kan också noteras att Tele2-ägda Com Hem och Telias TV4 Media har kommit överens om ett ramverk för ett nytt avtal om rätten att visa TV4-kanalerna och C More. Tele2 och Telia handlades ned 1,1 respektive 0,8 procent.

Sinch, som var tisdagens rapportvinnare, fortsatte upp med 4,8 procent. Handelsbanken har uppgraderat aktien till behåll (sälj) och flera andra banker har höjt riktkurserna.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.