Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

BÖRSEN: POSITIV ÖPPNING I KORTEN EFTER STIMULANSPAKET I USA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att ta vid där USA-börserna slutade på måndagen efter besked om obligationsköp i företag som gjorde investerarna glada. Även i Asien har humöret varit glatt på tisdagsmorgonen svensk tid.

Klockan 08:40 var de europeiska terminerna upp runt 2,5 procent. I Stockholm indikerade förhandeln hos IG-Markets en uppgång i häradet 2 procent. Även de amerikanska terminerna var upp omkring 1,5 procent.

På måndagen meddelade Fed att de kommer att börja köpa individuella företagsobligationer i tillägg till de ETF:er som redan köps inom programmet SMCCF. Enligt Bloomberg finns även signaler från vita huset att Trump kommer att öka på det tidigare stimulanspaketet på 2.900 miljarder dollar med ytterligare 1.000 miljarder. Nyheten fick terminerna att ta ytterligare kliv mot en positiv öppning i New York.

I ett morgonbrev skriver SEB att fokus från den senaste veckans oroande tecken på ökad virusspridning nu har flyttat till stimulanspolitiken.

Från USA kom även nyheter på måndagskvällen om att lätta på inhemska bolags förbud mot att göra affärer med Ericsssons konkurrent Huawei så att samarbete kring standarder för 5G-nätet kommer att tillåtas.

På hemmaplan meddelade Kinnevik efter stängning på måndagen en extra utdelning om 7 kronor per aktie efter att investmentbolaget sålt drygt 11 miljoner aktier i Zalando, en affär som inbringade 645 miljoner euro. Posten motsvarar 4,4 procent av kapitalet i Zalando.

Fordonstillverkaren Volvo har fått höjd rekommendation av JP Morgan till övervikt från neutral. Riktkursen höjs samtidigt från 125 till 180 kronor.

Sinch aviserade en riktad nyemission efter börsens stängning som slutade med att bolaget kommer att tillföras cirka 700 miljoner kronor. Teckningskursen landade på 665 kronor, motsvarande en rabatt om 3,6 procent mot måndagens stängningskurs. Tidigare på måndagen meddelade bolaget att det köper det indiska bolaget ACL för 655 miljoner kronor, och aktien steg dryga 10 procent på nyheten. Bolaget utvärderar dessutom löpande förvärvsmöjligheter, heter det.

Swedbank och SEB möjliggjorde för ett bedrägerinätverk i Estland och Lettland att slussa mångmiljonbelopp till kryptovalutabolag, brevlådeföretag och maltesiska finansinstitut, rapporterar SVT Nyheter. Upp till 300 miljoner kronor ska enligt SVT vara försvunna och två tusen investerare har troligen förlorat allt de satsat.

Forskningsbolaget Immunicum har fått resultaten från fas 1/2-studien med kancerläkemedelskandidaten ilixadencel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Danser Immunology. Studien visade att ilixadencel i kombination med olika läkemedel hade en gynnsam säkerhetsprofil.

På råvarumarknaden har oljepriset handlats svagt uppåt under morgonen. Efterfrågeoro tyngde medan hopp om ytterligare produktionssänkningar gav visst stöd till det svarta guldet.

På ränte- och valutamarknaden pekade de amerikanska räntorna uppåt på morgonen och dollarn stärktes mot yenen men försvagades något mot euron.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.