Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-07

BÖRSEN: SAS NED EFTER NY REFINANSIERINGSPLAN, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde handeln runt nollstrecket på fredagen. I fokus var den åter upphettade relationen mellan de två globala stormakterna USA och Kina.

Bland enskilda bolagsnyheter noteras SAS förnyade rekapitaliseringsplan.

Vid 9.30-tiden var OMXS30-index var oförändrat 1.739. Aktier för 1,1 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

USA:s president har skrivit under en exekutiv order som ska försvåra för de Kinakopplade app-aktörerna Tiktok och Wechat. Kina rapporteras ha varnat Japan för att ett Tiktok-förbud skulle vara "problematiskt". La Times rapporterar dock att Tencents spelbolag, likt Riot och Epic Games, inte kommer påverkas av beslutet.

I storbolagsindexet noterades Atlas Copco och Electrolux i toppen med uppgångar på drygt 0,7 procent. Bland de sämre presterande bolagen återfanns SEB och SSAB som båda backade drygt 0,7 procent.

Bland enskilda bolagsnyheter har SAS nått principöverenskommelse med ett antal större ägare av hybridobligationer och obligationer.

Bolaget skriver att om den reviderade rekapitaliseringsplanen skulle misslyckas och inte genomförs kommer SAS inte kunna reparera likviditetsbristen och skulle då bli tvunget att ansöka om konkurs som ett resultat.

SAS-aktien inledde handeln oförändrat, men vände sedan ned och backade 2,7 procent.

Uthyrningsbolaget Adapteo, som förra sommaren knoppades av från Cramo, avancerade 6,9 procent. Bolaget hade en total försäljning på 57,8 miljoner euro under det andra kvartalet (53,7). Hyresintäkterna uppgick till 32,8 miljoner euro (32,6), samtidigt som rörelseresultatet landade vid 10,7 miljoner euro (7,1).

Gällande utsikterna skriver bolaget att man förnärvarande agerar i en bransch karaktäriserad av överkapacitet och lokalprispress. Bolaget presterade dock en ebitda-marginal om 37,7 procent.

Nordea Markets höjde riktkursen för Nolato till 878 kronor från 748 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Bolaget, som meddelat ett större förvärv på torsdagen, steg till 836 kronor, 1,5 procent upp.

Holmen sänktes däremot till minska av Kepler Cheuvreux. Riktkursen justerades ned till 280 från 310 kronor. Aktien var ned 0,2 procent, till 301:40 kronor.

Spotlight-listade 24sevenoffice som steg 1,7 procent har fått ett ägande om 9,9 procent i den norska Optin Bank genom att investera 13,2 miljoner norska kronor i en riktad emission. Samarbetet ska ge bolagets kunder möjligheter till inkorporerade banktjänster.

I Finland presenterade Outokumpu en rapport som var klart under analytikernas förväntningar. Nettoomsättningen kom dock in cirka 100 miljoner över förväntningarna och slutade på 1.420 miljoner euro. Bolaget räknar även att leveranserna kommer sjunka med 10 procent i det tredje kvartalet i jämförelse med det andra. Aktien straffades med en nedgång på 11 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 6 augusti

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.