Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-07

BÖRSEN: SAS STRAFFAS EFTER JUSTERAD RÄDDNINGSPLAN, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde handeln runt nollstrecket på fredagen men vände därefter nedåt där den svenska marknaden följde övriga europeiska börser.

Vid 12.30-tiden var OMXS30-index ned 0,2 procent till 1.736. Aktier för strax under 4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Nedgången till trots kan det ändå gå mot en positiv vecka som helhet, främst tack vara lyftet i tisdags. För närvarande är OMXS30 index upp 1,4 procent från stängningen förra fredagen.

I fokus kvarstår de alltmer upptrissade relationerna mellan USA och Kina. Nästa vända i handelssamtalen är en dryg vecka bort och upptakten får nu färg av turerna kring kinesiska appar, där det senaste är att USA:s president Donald Trump har skrivit under en exekutiv order som ska försvåra för Kinakopplade Tiktok och Wechat.

Bland enskilda bolagsnyheter har SAS nått principöverenskommelse med ett antal större ägare av hybridobligationer och obligationer.

"Obligationsinnehavarna har förhandlat till sig väsentligt bättre villkor", konstaterar Sydbanks analytiker Jacob Pedersen i en kommentar som refereras av Ritzau Finans.

Sydbankanalytikern bedömer att den nya överenskommelsen slår negativt mot aktieägarnas möjlighet att få avkastning, SAS konkurrenskraft och möjlighet till långsiktig överlevnad.

Flygbolaget har även släppt sina trafiktal för juli där nedgången i RPK skrevs till -83 procent. Antalet passagerare minskade med 73 procent.

SAS-aktien var vid lunchtid ned nära 8 procent till 7:74 kronor.

E-handelsbolaget Qliro fick en skjuts uppåt efter att Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om att ett flertal finanskändisar investerat i bolaget under sommaren. Aktien var upp nära 8 procent till 7:32 kronor och närmar sig årshögsta från februari.

Uthyrningsbolaget Adapteo, som förra sommaren knoppades av från Cramo, avancerade drygt 8 procent. Bolaget hade en total försäljning på 57,8 miljoner euro under det andra kvartalet (53,7) medan rörelseresultatet landade vid 10,7 miljoner euro (7,1).

Alteco Medical fortsatte ned i efterdyningarna av gårdagens hysteri utlöst av ett tvetydigt pressmeddelande om bolagets koppling till covid-19 behandling, något som senare förtydligades. Aktien var ned cirka 10 procent till 1:55 kronor efter att på torsdagen närmat sig 6 kronor.

Ett par rekommendationer har sedvanligt flyttat kurser.

Nordea Markets har höjt riktkursen för Nolato till 878 kronor från 748 kronor efter miljardförvärvet som meddelades på torsdagen. Aktien var vid lunchtid upp 0,7 procent till 829 kronor.

Holmen sänktes däremot till minska av Kepler Cheuvreux med ny riktkurs på 280 kronor (310). Aktien var ned 1,6 procent till 297:20 kronor.

I Finland presenterade Outokumpu en rapport som var klart under analytikernas förväntningar. Nettoomsättningen kom dock in cirka 100 miljoner över förväntningarna och slutade på 1.420 miljoner euro. Bolaget räknar även att leveranserna kommer sjunka med 10 procent i det tredje kvartalet i jämförelse med det andra. Aktien straffades med en nedgång på 12 procent.


Graf: OMXS30 fredagen den 7 augusti
Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.