Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-12-07

Börsen stiger på sänkt oro

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen fortsatte upp i tisdagens inledande handel efter mildrad oro för den nya omikron-varianten av covidviruset.

Uppgången kom hand i hand med börsuppgångar på flera håll i omvärlden.

Stark uppgång

Det svenska OMXS30-indexet, som i måndags steg 2 procent, fortsatte upp 1,8 procent till nivån 2.327 vid 11.30-tiden.

Storbolagslistan toppades av livekasinobolaget Evolution som haft en tuffare period på senare tid, steg 4,6 procent, följt av kommunikationstjänsteföretaget Sinch som adderade över 4. Även flera verkstadsaktier gick starkt.

Svagast gick Astra Zeneca som tappade 2 procent. Läkemedelsföretaget har fått sänkt rekommendation av Jefferies från köp till behåll.

ABB steg med 1,6 procent inför eftermiddagens kapitalmarknadsdag. Verkstadsbolaget har uppdaterat sina finansiella mål och siktar nu bland annat på en intäktstillväxt om 4-7 procent över en konjunkturcykel, jämfört med tidigare 3-5 procent.

"Orderaktiviteten har varit robust hittills och vi räknar med en positiv marknadstrend under verksamhetsåret 2022. Med det sagt måste vi fortfarande hantera störningar i leveranskedjan vilket mest sannolikt kommer att påverka kundleveranser under det fjärde kvartalet och åtminstone under tidigare delen av nästa år", uppgav vd Björn Rosengren.

Bernstein har inlett bevakning av ABB-aktien med rekommendationen outperform.

I eftermiddag håller även Skanska kapitalmarknadsdag.

Nytt samarbete

Electra avancerade 16 procent. Bolaget har aviserat ett samgående med onoterade Elon Group för att bilda "Nordens ledande" frivilliga fackhandelskedja för produkter till hemmet.

Nyhetsbyrån Direkt

Författare Redaktionen