Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-21

Börsen straffade Götenehus under året som var

wysiwyg_image

Det börsår som nu går mot sitt slut bjöd på en mycket svag utveckling för bostadsbyggarna. Även den stabile småhustillverkaren Götenehus fick sig en släng av sleven.

I samband med offentliggörandet av tredje kvartalsrapporten tog Götenehus-aktien ett rejält skutt uppåt, men i övrigt var aktiekursutvecklingen en ökenvandring under innevarande år.

I våras när aktieägarna samlades till stämma i Götene kunde ingen ana vilken dramatisk kursutveckling som skulle följa under kommande sommar och höst.

Det var en alltigenom odramatisk årsstämma där vd Claes Hansson kunde visa upp såväl en ökad omsättning och som ett förbättrat resultat för verksamhetsåret  2017.

Nettoomsättningen ökade 2017 med hela 33 procent jämfört med året dessförinnan och rörelseresultatet steg med 54 procent.

Den goda utvecklingen hade sin grund i den starka byggkonjunkturen år 2017. Götenehus hade därtill satsat hårt på att slå sig in på marknaden för flerbostadshus vilket har gett resultat.

Trots att byggkonjunkturen totalt sett var god 2017 infann sig en viss oro på bostadsmarknaden med början hösten 2017. Det gällde framför allt Stockholmsområdet och de bostadsutvecklarna som låg nischade mot de dyrare prissegmenten.

Vad Götene beträffar syntes emellertid inga orosmoln på himlen så sent som på våren 2018. Ledningen kunde på stämman presentera den glädjande nyheten att Götenehus hade vunnit en ramupphandling med SABO om uppförande av SABO kombo-hus småhus. Det var en viktig nyhet!

Aktiespararna berömde Götenehus för den innehållsrika och relevanta hållbarhetsredovisningen. Det var första gången som Götenehus publicerade en separat hållbarhetsredovisning med grund i nya lagkrav.

Götenehus intäktsmodell var i övrigt i fokus för Aktiespararnas  granskning.  Götenehus redovisar resultatet successivt vilket innebär att resultatet räknas av i takt med att ett hus uppförs.

Vd Claes Hansson menade att denna modell ger den mest rättvisande bilden. Ett alternativ till att räkna av intäkterna succesivt är att använda färdigställandemetoden (används bla. av Bonava), som är en metod där intäkterna presenteras först när huset är färdigbyggt.

Aktiespararna frågade vidare om Götene får förfrågningar att köpa byggrätter från aktörer som haft svårt att få kalkylerna att gå ihop i samband med att marknadsläget hade förändrats.

Vd Claes Hansson bekräftade på årsstämman att det vid den tidpunkten det inte var aktuellt med sådana förvärv.

Samtliga styrelseledamöter omvaldes och Nils-Erik Danielsson fick stämmans förtroendet att fortsätta leda Götenehus i rollen som styrelseordförande.

Stämmodeltagarna röstade också igenom en höjd utdelning till 15 öre per aktie (10), vilket med dagens kurs mätt (räknat på 3,30 kronor) motsvarar en direktavkastning på 4,5 procent. 

Författare och bevakare: Lars-Johan Blom

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.