Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-25

BÖRSEN: SUR START PÅ VECKAN, ONCOPEPTIDES FÖLL, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan med en nedgång på måndagen där Ericsson tyngde storbolagsindexet medan Boliden gick i motsatt riktning. Oncopeptides adderade ytterligare till fredagens fall och SSAB rapportsteg.

Vid stängning hade storbolagsindex OMXS30 backat 0,8 procent till nivån 2.330. Aktier för 25,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland de mest omsatta storbolagen var Boliden bästa aktie med en uppgång på 2,7 procent. Detta trots att såväl Kepler Cheuvreux som Deutche Bank sänkt sina riktkurser för gruvbolaget med upprepade behållrekommendationer.

Kinnevik syntes också högt upp i indextoppen med en uppgång på 2,3 procent. Sedan förra veckans rapport har aktien nu stigit 6,4 procent. Även Swedbank och Electrolux fanns bland vinnarna med uppgångar på 1,2 procent.

Ericsson som förlorade mark på fredagen efter nyheten att USA:s justitiedepartement anser att telekombolaget brutit mot sina skyldigheter enligt ett förlikningsavtal, fortsatte ned 3,5 procent på måndagen. Bofa Securities har återupptagit bevakningen av telekombolaget och sektorkollegan Nokia med underperform.

SSAB steg 6,7 procent efter morgonens rapport som bjöd på en vinst i det tredje kvartalet som var högre än väntat. Ståltillverkaren ser också en fortsatt god efterfrågan under det fjärde kvartalet med låga lagernivåer i såväl Nordamerika som Europa.

Oncopeptides fortsatte på den inslagna vägen från fredagen efter beskedet att dra tillbaka Pepaxto från marknaden. En rad analyshus har sänkt sina rekommendationer för bioteknikbolaget och aktien slutade dagen ned närmare 40 procent. De senaste två handelsdagarna har aktien rasat 85 procent.

Bland rapportförlorarna fanns Ratos vars tredje kvartal tyngdes av en orealiserad förlust och stigande fraktkostnader och råvarupriser. Aktien pressades ned 4,7 procent.

SAS aktie föll 14 procent efter att det danska affärsmediet Finans publicerat en intervju med vd Anko van der Werff, som uppgav att flygbolaget fortsätter "kämpa för att överleva".

Intellego som noterades på First North i juni steg 31 procent efter besked om ett avsiktsavtal med Heraeus Kina om att utveckla dosimetrar. Förra veckan meddelades ett annat utvecklingsavtal som fick aktien att stiga närmare 40 procent.

Cint rapporterade en tillväxt på 45 procent för det tredje kvartalet och räknar med att leverera ett helårsresultat som markant överstiger tillväxtmålet på 20 procent per år. Aktien belönades med en uppgång på 8,7 procent.

Sedana Medicals kommersiella direktör och tillika tillförordnade vd Jens Lindberg kommer att lämna Sedana Medical för vd-rollen på Medivir. Medivir steg 3 procent medan Sedana föll dryga 9 procent.

SEB Equities har sänkt Knowit till behåll från köp och It-konsulten sjönk 9,4 procent. Börsveckan rekommenderade köp av Elanders och aktien var upp 4,4 procent. E-handelsbolaget Nelly, som fick säljrekommendation av tidningen, var istället ned 6,8 procent.

Betssons styrelse har beslutat att inte ersätta vd Pontus Lindwall som tidigare meddelats. Aktien vände en nedgång på en procent till en uppgång på 0,4 procent på beskedet.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 måndagen den 25 oktoberKälla: Infront
Författare Direkt-SE