Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-11-01

BÖRSEN: TERMINER PEKAR MOT POSITIV INLEDNING PÅ NOVEMBER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda måndagen oregelbundet åt det positiva hållet.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen upp 0,4 procent och Paris CAC40-terminen låg på plus 0,5 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång kring 0,2 procent i den svenska öppningshandeln.

Fredagens USA-börser stängde uppåt. Det bredare indexet S&P 500 slutade på plus 0,2 procent och räknat från Stockholmsbörsens stängning i fredags var det en uppgång med 0,2 procent.

I Asien var måndagens börser blandade, med nedgångar i Hongkong medan Tokyo-börsen lyfte sedan det styrande LDP-partiet något oväntat säkrat fortsatt egen majoritet efter söndagens parlamentsval. Priserna på råolja och basmetaller sjönk under måndagsmorgonens handel i Asien. Oljan tog en paus i den senaste tidens prisuppgångar efter att Kina släppt på lite av sina bränslereserver, vilket dämpat oron över energibristen.

Bidenregeringen har i helgen öppnat för tullfri import av stål och aluminium från EU till USA. Svensk stålindustri, som redan rider på en återhämtningsvåg, är vinnare på utvecklingen, enligt bedömare.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs säljer sitt bruk i Beetham och transaktionen resulterar i en reaförlust om cirka 120 miljoner kronor, som kommer att ha en negativ påverkan på bolagets resultat i årets fjärde kvartal.

Net Insight har tecknat ett samarbetsavtal med den turkiska telekomoperatören Türk Telekom för 5G-synkronisering. Värdet uppgår totalt till 220 miljoner kronor.

Astra Zeneca överlåter de globala rättigheterna för KOL-preparaten Eklira och Duaklir till Covis Pharma. Covis Pharma betalar Astra Zeneca 270 miljoner dollar när transaktionen är klar, vilket väntas ske under årets fjärde kvartal, men denna intäkt kommer fullt ut att motverkas av att Astra skriver ner tillgångar.

Bland morgonens rekommendationer sänker Handelsbanken Capital Markets sin rekommendation för Sweco till sälj från köp och drar ned riktkursen till 105 från 208 kronor. SEB höjer i stället teknikkonsulten till köp från behåll med ökad riktkurs till 151 från 148 kronor.

Nordea Markets sänker sin rekommendation för Mekonomen till behåll från köp.

DI sätter på köpstämpel på nätbanken Avanza och Börsveckan rekommenderar köp i Nobia, Autoliv och TF Bank och avvakta med Nilörn, SSAB och Munters.

Måndagens makroagenda bjuder på PMI-siffror från en rad länder.
Författare Direkt-SE